Skarpt läge

Att jag fortfarande knappt skrivit ett ord om kameran är nästan pinsamt. Here it goes.

Ok, kameran då.

Precis som sin föregångare ligger den bakre kameran på 8mp. Jag gissar på att man valt att inte öka till 10 alt. 12mp p g a tjockleken på telefonen. Tjockare kamerasensor, tjockare telefon. En kompromiss helt enkelt.

Gränssnittet i kameran är lätt att navigera sig i och något som bara är underförstått vid första anblicken. Lätt att lägga till genvägar och otroligt många möjligheter för bildinställningar. Kommer dock inte nämna alla funktioner i inlägget, då det finns grymt mycket att skriva om, utan det som tilltalar mig mest.

Responsen är snabb, löjligt snabb för att vara exakt. Dock skakkänslig som i sin tur återger ganska mycket motionblur i bilderna. Detta beror ju självklart på vart jag befinner mig och hur ljuset väl är på platsen. Testfotade lite i en ganska mörk restaurang med blixt där jag varken märkte av motionblur eller gryniga bilder. Blev riktigt imponerad faktiskt. Superskarpt.

Bildserie är ingen ny funktion men talar fortfarande sitt tydliga språk. Välj mellan tjugo bilder alt. bästa foto, som då sållar ut den bästa bilden av åta stycken tagna.

Panoramafunktionen fungerar bra, men upplever att jag måste röra telefonen extremt långsamt för att inte på motionblur i bilden. Annars sammasmälter den bilderna snabbt och smidigt. Bra jobbat.

HDR-funktionen gör sitt jobb. Ljuset i bilden blir mer naturligt och smådetaljer blir bättre upplysta. Något som också glädjer mig är att man har kontrol över ISO (100, 200, 400 och 800). Mer kontroll, bättre bilder.

Dock har jag börjat fundera på hur och när jag faktiskt använder en mobilkamera. Lägger jag verkligen ner tiden på att pilla i inställningar eller tar jag bara upp kameran i stunden och tar bilden, hoppas på att den blir som jag vill. Svaret är ja. Även om jag inte tycker illa om att inställningarna faktiskt finns, ser jag snarare att jag bara kan ta upp kameran och ta en bra bild! Done! No fuzz!

Men detta är ju självklart upp till dig. Gillar du att ha bra kontroll över fotandet och känner att du också har tiden att stå och konfigurera kameran medans ögonblicket försvinner, be my guest. För min det blir det mest att jag struntar i det.

/Kalle