Nu knyter jag ihop säcken...

Nu har jag haft förmånen att få testa samsung galaxy s3 i ett antal veckor och kan bara konstatera att jag är helt såld. Ingen telefon som jag kommit i kontakt med tidigare kan mäta sig med denna superprodukt! Skärmen, som jag i början tyckte var groteskt stor, skulle jag idag inte kunna vara utan. Den är snabb, anpassningsbar och helt enkelt ett suveränt arbetsredskap. Visst finns det några få negativa saker som man kan irritera sig lite på, men i det stora hela är dessa bara bagateller. Nej, jag tror inte jag behöver skriva så mycket mer än så här, ni har nog förstått att mitt slutliga omdömme om telefonen är väldigt positivt. Om någon frågar mig om råd när de ska köpa en ny telefon så vet jag defintivt vilken modell jag ska rekommendera. Tack Smartson och Samsung för att ni gav mig möjligheten att få bekanta mig med min nya vän, S3!

Telefonen var stendöd!

Den senaste veckan har min telefon dött två gånger, helt oprovocerat. Ena gången hände det under natten, när den låg bredvid min säng. Någon gång under natten har den slagit av sig själv utan att någon rört telefonen, vilket ledde till att jag försov mig.. väldigt irriterande! JAg fick igång den igen efter att ha laddat den och startat om den ett par gånger. Men jag är helt säker på att den inte var urladdad eller hade lite ström kvar i batteriet innan jag gick och lade mig, så jag är väldigt tveksam till att den var just urladdad.

Andra gången det hände så hade jag haft med mig telefonen till stan och när jag kom hem igen så fick den ligga kvar i jackfickan. Efter några timmar så insåg jag att det var konstigt att ingen hade ringt mig på flera timmar så jag gick för att ta fram telefonen. Då ser jag att den återigen är helt död. Jag testade ladda den och starta om den, men denna gång hände inget, den var stendöd. Till slut fick jag ta ur batteriet och låta den ligga kvar utan batteri i någon timme. Först därefter gick den igång igen. Märkligt.

 

Äntligen!

Ja, utropet "äntligen" har ju tack vare Gert Fylking fått en ny innebörd när något oväntat inträffar och Samsung Galaxy SIII är väl just det, något oväntat.

Det är den första telefonen som t.o.m. många iPhone fans har svårt att hitta något fel på och det är den första telefon där jag har problem med att hitta något jag stör mig på. Jag räknar nu inte Apple nördarnas klågorop på "den har inte rätt runda hörn" eller "den är för platt" eller något designmässigt utan upplevelse- och användar-mässigt.

Det är ju faktiskt också första gången en telefon ohotat står sig på förstaplatsen så gott som överallt (ja, utom i Mac World då) och kammar hem utnämning efter utnämning som årets produkt, eller årets telefon.

Visst finns några irritationsmoment, som att min skärm fått ett par repor och att den ibland drar igång "Samsung Voice" fast jag inte vill det men överlag så kan jag inte riktigt komma på någon funktion jag saknar. Nu har ju SIII:an kommit med 4G (LTE) så det är väl det jag i så fall saknar men HSPA fungerar ändå så pass bra att 4G inte riktigt känns som något större bortfall.

Som arbetsredskap fungerar den klockrent och integrerar bra med alla våra verktyg (vi är väldigt Microsoft baserade) men jag fjärrstyr även datorer och jobbar i terminal fönster vilket jag även gjort på telefonen. Samma sak gäller att surfa eller läsa dokument, skärmen är precis lagom stor och har en så bra upplösning att man faktiskt kan göra detta utan att störa sig på att allt inte ryms.

Zooma in/ut fungerar klockrent och är mycket bättre än på SII:an som jag haft tidigare, det samma gäller skrollande och att kunna knacka uppe på telefonen för att gå till toppen på sidan/listan är en suverän funktion.

Även att läsa/granska stora dokument går utan problem och PDF:er som ofta segade något vansinnigt att få upp på SII:an upplever jag inte några problem med alls på SIII:an.

Original tangentbordets Swype funktion är väldigt bra men de borde kika lite mer på SwiftKey för att få ordlistan bättre. SwiftKey "gissar" så mycket bättre vilket ord jag vill skriva härnäst, något som inte alls är lika bra på original tangentbordet.

Flera kollegor har nu också införskaffat SIII:or nu och att "bumpa" filer mellan telefonerna sker titt som tätt. DLNA fungerar väldigt bra men är lite meckigt då det är beroende av trådlöst nätverk. WiFi Direct är också en välanvänd funktion som underlättar utbytet av filer mellan telefon och dator avsevärt.

Kalendern på SIII:an är verligen kanon bra!
Den är lätt att hålla ordning i och jag har märkt att jag många gånger plockar upp telefonen för att kontrollera veckans möten istället för att gå in i kalendern på datorn. Samsung notes har vissa behändiga funktioner med bl.a. koppling till Google maps vilket är mycket smidigt när man ska lägga in t.ex. en Memo on någon plats.

Säkerhetsfunktionerna har fått sig ett lyft och de fungerar riktigt bra på SIII:an. Det enda man kanske kan klaga på är att de är lite för många funktioner och inte alltid helt lätt att hitta bland alla menyer och inställningar.

Just inställningarna är ju något det finns i överflöd av och det kan vara lite av en djungel ibland att hitta det man söker. Som jag sagt tidigare vore en sökfunktion kombinerat med en "personlig" sida något bra att införa där man kunde samla sina vanligaste inställningar utan att behöva gräva djupare efter dem.

Summa, summarum, en kanon telefon som jag gärna behåller lång tid framöver!

En liten reflektion

Jag har på sista tiden upplevt en irriterande detalj på min SIII, vet inte om den funnits där hela tiden men de senaste dagarna har jag stört mig ganska mycket på det. Trots att batteritiden, som jag tidigare sagt är mycket bra, så har jag för vana att alltid ladda telefonen under natten för att den ska vara fullladdad när jag åker till jobbet. När jag vaknar på morgonen brukar jag börja med att läsa igenom lite nyhetsrubriker på telefonen och eventuellt något mail som dykt in under kvällen/natten. När jag sedan lägger ifrån mig telefonen så går det en liten stund sedan tänds displayen och det står laddad i rutan, därefter slocknar telefonen för att bara efter en stund göra om samma procedur om och om igen med ojämt intervall. Den ger även ifrån sig en signal varje gång den tänds upp. Vid något tillfälle har jag trott att det varit något glappt i laddningskabeln/uttaget men det verkar inte som att det är det som är felet, om det nu är något som är fel...

Som sagt en liten detalj men ändå något som irriterar mig,

I övrigt är jag fortfarande lika imponerad av telefonen, storleken på displayen som till en början kändes lite avskräckande har istället blivit ett måste. Jag tog fram min gamla Iphone 4 igår för att leta upp ett gammalt foto, den första tanken som slog mig var hur har jag kunnat ha en så liten display. Kameran i telefonen ger också mycket bra bilder,använder den ganska flitigt i jobbet nu när snön intagit Gävle och vi behöver dirigera ut takskottare och traktorer till olika fastigheter. Då är kameran ett oumbärligt hjälpmedel där det krävs att man tydligt kan visa vilka områden som behöver en extra insats.

Jag kommer om någon dag att skriva ett inlägg som summerar mina intryck och upplevelser under testperioden, men som ni nog redan förstått så är jag väldigt positiv till telefonen.

 

 

Sista rycket!

Ja då var det så sista testveckan och efter att ha umgåtts med telefonen varje dag så ska jag försöka summera ihop upplevelsen.

Jag är en sån person som vill/kräver att allt ska funka direkt. Jag vill inte hålla på och ladda ner nya tangentbordsappar eller webläsare, jag vill att det ska funka! Jag har alltså inte laddat ned några alternativa hjälpmedel utan kört i princip allt som standard.

Om man ser på telefonen ur jobbsynpunkt så måste jag säga att jag ändå i det stora hela är nöjd. Den trådlösa nätverksuppkopplingen har funkat felfritt, likaså att surfa på datorn genom mobilen. Mailen har varit klockren i funktionen och likaså att läsa dokument och söka information på nätet. Den stora skärmen och snabbheten gör den mycket bra i dessa sammanhang! Skulle säga att det krävs faktiskt en såhär stor skärm om man ska använda den som arbetsredskap! Visst finns det saker att önska, jag upplever det jobbigt att skriva längre dokument och mail t.ex. (jag hade en SonyEricsson Experia X10 mini pro tidigare och jag saknar tangentbordet jättemycket!!): Jag har visst svårt att pricka tangenterna och då har jag ändå små fingrar, men sen jag slog på funktionen där man kan dra fingret över tangentbordet för att skapa ord så tycker jag att det funkar något bättre.

Om vi ska prata om telefonen ur min privata synvinkel så skulle jag säga att den kanske är något stor. Jag har ganska små händer och den ligger inte helt perfekt i handen. Lite svår att manövrera med en hand och det är tyvärr nödvändigt när man ständigt har minst en unge och lite packning med sig. Har även fortfarande problem med knapparna på sidorna som jag kommer åt hela tiden. Jag har råkat trycka bort ganska många samtal nu. :-) MEN, den är ju faktiskt ganska snygg också öch det väger ju in och den funkar ju faktiskt riktigt bra i övrigt, känns stabil liksom.

Ska man betygsätta så skulle jag sätta 4,5 av 5 jobbmässigt och 4 av 5 privat. Jag kan inte riktigt ge full pott då den inte är helt perfekt för mig! Men bra är den och jag skulle lätt rekommendera den till mina vänner!

Tangentbord och att skriva på olika språk

Jag måste erkänna att det känns ganska bra att läsa här i bloggen attrahera inte är den enda som ogillar tangentbordet på SIII - det blir inte alltid som jag vill, till och med när jag upplever att jag har varit relativt försiktig. Att jag regelbundet behöver skriva på tre språk gör inte saken lättare. Jag ogillar handgreppet som behövs för att byta språk... Är det krångligt eller är det jag som är osmidig?

Svårt att skriva SMS

Jag såg att det var fler testare som tyckte att det var svårt att skriva SMS. Jag skriver rätt så mycket SMS och vill även kunna blogga och skriva mejl via telefonen, men har irriterat mig på att det är så svårt/jobbigt att skriva med telefonens tangentbord, vilket har gjort att jag antingen dragit mig för att skriva längre texter (och använt datorn istället) eller att jag tvingats göra det ändå med stor irritation som följd. Om jag exempelvis skriver "barn" så föreslår telefonen "bsrn" istället, och sådant händer ideligen. Den föreslår de mest konstigaste orden istället för de vanligaste orden. Jag hade en HTV Wildfire tidigare och den var mycket lättare att skriva SMS på. Nu såg jag en annan bloggare som hade laddat ner en tangentbordsapp, något som jag aldrig har tänkt på att man kanske skulle kunna göra. Så det ska jag testa för att se om min upplevelse blir bättre av detta.

Nä, en repa till i min själ... nej, telefon...

Efter att ha spenderat ett par timmar i min frus handväska så fiskar jag upp telefonen med ytterligare en lång ful repa på skärmen. Ja, telefonen var i handväskan alltså, inte jag... Nu är jag inte jätteförsiktig med telefonen men samtidigt så är jag inte oförsiktig heller tycker jag...

I mitt jobb som IT konsult är det knappast någon stor "repnings-risk" (dock destostörre kaffespills-risk) och privat ligger telefonen mest hemma på något bord eller bänk om den inte är i handen.

Den första repan dök upp efter att jag haft telefonen i fickan tillsammans med bilnyckeln. Bilnyckeln är en sån "klump" utan någon riktig "nyckel" men har metall på sig. Den repan är inte jättedjup men syns tydligt (dock inte på fotot).

Repan som nu uppstått är ju dock själakrossande brutal!

Tyvärr är det inget hårstrå som ligger på glaset som man kunde tro utan det är den nya repan...

Jag tror att Samsung får ringa till Corning och fråga om deras Gorilla Glass2 verkligen är något att ha?

Min Samsung Galaxy SII som varit med om både resor, semestrar och en renovering av ett hus har inte en enda repa på glaset och då har den t.o.m. tappats både från en stege, trillat ner för trappan och tagit sig en tur eller två längs asfalten. I mitt tycke så verkar SII:an tåla betydligt tuffare tag!

Helt utan ansträngning kan jag säga att detta inte håller måttet, inte alls... :(

Vilket lyft!

Äntligen börjar jag bli vän med text inmatningen på s3:an. Har svurit en hel del under testperioden när telefonen föreslagit de mest galna orden. Har nu ersatt standard tangentbordet med SwiftKey, vilken skillnad! (Ett litet tips, det är just nu rea på detta tangentbord, 13 kr i play butiken!). Detta är faktiskt det första blogg inlägget som jag orkat skriva med telefonen. Telefonen har ytterligare tagit en ännu mer självklar plats i mitt arbetsliv, eftersom det nu är hur enkelt som helst att skriva långa mail och texter direkt i telefonen.

Efter att ha installerat Chrome som webbläsare har även irritationsmoment med zoomen i webbläsaren försvunnit.

Anpassningsmöjligheterna är nog det som absolut tilltalar mig mest med telefonen, jag kan i princip få den att fungera som jag vill utan några större begränsningar.

En funktion som jag saknar är dock möjligheten att stänga av "alternativ" och "åter" knapparna på telefonen, vet inte om det är mina händer som är felkonstruerade, men så fort jag ska skriva något med telefonen i liggande läge så lyckas jag trycka på knapparna och så blir allt helt fel. Som tur är går det ganska bra att skriva i stående läge, men det är ändå väldigt irriterande. Undrar om det bara är jag som upplever detta problem....

(Måste erkänna att jag fick gå in och redigera inlägget på dator ändå, den här bloggsidan är tyvärr inte riktigt anpassad för att använda från telefonen)

Nä, ni, jag är nog såld...

Jag hade glömt att ladda min SIII:a och måste hasta iväg till jobbet och hade en telefonkonferens som jag skulle vara med i på vägen... Jag försökte desperat få igång SIII:an men den stängde prompt av sig och ville att jag skulle ansluta laddaren. Lyckligtvis så hade jag min gamla följeslagare SII:an laddad och klar så jag tog den istället och fick använda den igen under en dag.

Nu ska det ju då först konstateras att SII:an också är en mycket bra telefon men ack så jag saknade SIII:an. Först kändes det bra att hålla SII:an med dess något mindre storlek men när man sen börjar pilla lite på skörmen känns den mitt i allt väldigt begränsad. SII:an känns också lite seg i vändningarna och lite mer "ryckig" i rörelserna...

Visst kan SIII:an kännas aaaaaningen för stor ibland, eller snare fingrarna just lite för korta men nu jämfört med skärmen och en dags användande av SII:an väljer jag SIII:an alla gånger!

När man väl vant sig med den skärmen och upplösningen känns allt mindre som en oerhörd begränsning och inget jag vill gå tillbaka till.

Jag vet inte om det bara är skärmen eller de något mer slipade applikationerna, flytet eller prestandan men SIII:an känns som väldigt mycket mer telefon än SII:an när jag jämför dem efter en arbetsdag...

En summering och en liten ansträngning...

Ja-a, vad kan man säga... Samsung Galaxy SIII lämnar inte mycket att önska utan är en alldeles utomordentlig telefon.


Men… nu vill ju Smartson att man ska utröna både positivt och negativt så lite får jag anstränga mig då för att hitta något dåligt eftersom jag ser att så gott som alla mina tidigare inlägg hyllar den... Så, här kommer då (motvilligt) det negativa:


- Den är ibland något för stor har jag märkt. Om man inte får ett "perfekt" grepp om den kan det bli så att man skulle behöva en förlängning av fingrarna. Speciellt i bilen har jag märkt att det ibland blir svårt att svepa över hela skärmen och jag har t.o.m. tappat telefonen i mina försök att ringa upp någon med bara en hand...

- Skärmen slocknar ibland när man försöker trycka in siffror vid samtal, t.ex. när man ska in i en telefonkonferens och man ska ange konferensens nummer. Detta lider fler testare av har jag läst men min blev något bättre när jag aktiverade "Smart stay", alltså att skärmen hålls på så länge man tittar på den. Det är ju dock lite svårt när man t.ex. kör bil, men å andra sidan kan man ju diskutera om man överhuvudtaget ska ansluta till telefonkonferenser medan man kör...

- Knapparna på headset:et fungerar inte riktigt för mig, ja, alltså knapparna fungerar, men jag trycker fel hela tiden. Svarsknappen är minst och sitter längst ner, jag fingrar hela tiden på volymknapparna istället och sen verkar den inte vilja svara mer om man inte svarar på skärmen. Trycker man på svarsknappen utan att det ringer drar musikspelaren igång, något jag inte vill att den ska göra och jag har inte hittat något ställe att avaktivera detta, synnerligen irriterande.

- Inställningarna (suck)… Nu är det ju inte Samsungs fel att Android är så flexibelt som det är men kunde man inte hitta på något sätt att sortera alla inställningar samt göra dem sökbara. Det vore ju fantastiskt bra att kunna skapa sin egen sida med inställningar man använder ofta.

- Tethering verkar skakigt vid uppkoppling. Av någon orsak så blir uppkopplingen på datorn satt till ”limited” och jag får ingen Internet anslutning. Efter att jag kört en ”repair” på datorn eller kopplar från/kopplar till igen fungerar det. Detta upplevde jag inte med min SII:a och jag har samma abonnemang så det borde ju ligga i telefonen eftersom både min Linux och Windows dator har samma bekymmer. När den väl är ansluten är det väldigt stabilt dock!

- Att skärmen fått en repa trots den fantastiska uppfinningen, Gorilla glass samt att luckan bak har fått sig en spricka trots att jag inte tycker jag varit vårdslös på något sätt!

Ja, men se, jag fick ju ihop en rätt anständig lista med negativt trots allt… men missförstå mig inte nu bara, det är en fantastisk telefon och skulle Smartson ringa på och vilja ha tillbaka den skulle jag lägga benen på ryggen (med telefonen i handen förstås. (Springer jag vilse behöver jag ju Google maps för att hitta hem…)).
 

Två små irritationsmoment

Idag tänker jag bara tanka av två irritationsmoment:

- sidoknapparna passar inte mina händer - jag kommer åt dem hela tiden!

- jag är mycket irriterad (mest på mig själv) för att jag inte lyckas ställa in olika ljudsignaler som jag vill ha dem (jag måste tillägga att jag bara försökt göra det utan att titta i någon som helt manual/instruktion o dyl).

Tiden går...

...fort när man har kul!

Ja, nu har jag haft S3:an i exakt två veckor och jag är fortfarande mycket postiv. Batteritiden är som jag skrivit om tidigare mycket bra. När jag kommer hem om dagarna så har jag fortfarande 50% kvar i batterikraft och det är med mina mått väldigt bra!

Den senaste veckan har jag fortsatt att använda telefonen i mitt vardagliga arbete. Jag har använt kameran en hel del för att bland annat dokumentera lite anteckningar på whiteboarden i samband med ett möte samt  fotograferat en monter som vi satte upp på Högskolan i Gävle där vi var med och sponsrade en studentkonferens för blivande ekonomer. Bildkvaliten kändes mycket bra, framförallt när man tänker på att det trots allt handlar om en mobilkamera. Sammanfattningsvis, en mycket bra kamera!

Lite negativa saker som jag upplevt under veckan:

 

- Zoomen i webbläsaren fungerar inte riktigt som jag vill.

När jag dubbelklickar på en sida så vill jag helst att den zoomar in för att passa en sida, men webbläsaren i S3:an zoomar i regel in lite för mycket och man måste manuellt zooma ut för att kunna läsa sidan. Naturligtvis kan detta vara beroende av vilken sida man tittar på men jag upplevde inte detta problem när jag använde min Iphone 4. Möjligt att detta irritationsmoment kan avhjälpas genom att ladda ner en annan webbläsare från playbutiken. Jag ska undersöka den möjligheten i helgen och rapportera resultatet här.

 

- Ofrivillig omstart

Har också fått en ofrivillig omstart av telefonen, vet faktiskt inte vad som hände men när jag tittade till på telefonen så hade den startat om och hamnat in någon form av "loop" där den startade om gång på gång för att till sist starta och fungera helt normalt igen. Förhoppningsvis är detta inget som händer igen.

Nej, nu ska jag prova lite andra webbläsare och se om jag kan komma tillrätta med zoom problemet.

 

Första repan... :(

Trots att glaset är Gorilla glass har jag fått en repa  på det på ca. 1 cm i nedre kant på glaset. Telefonen har varit med i fickan och i datorväskan någon gång men i mitt tycke inte hanterats speciellt oömt. Det måste ha varit något som dragit emot som orsakat en repa men det är en klar besvikelse efter alla lovord man hört om Gorilla glass... :(

Dessutom har skalet på baksidan fått en liten spricka på sidan på kanten (ca. 4 mm lång) som antagligen har uppstått efter att jag öppnat skalet då sprickan sitter precis vid ena fästet.

Var försiktig alltså när du öppnar skalet så det inte bryts för mycket och försök dra med nageln eller något vasst längs kanten istället för att "bryta" upp luckan på baksidan.

Smått, men mer gott...

Lite mer småsaker som jag upplever som en klar förbättring...

Att status-lampan (Status-LED) är tillbaka!
En av de största irritationsmomenten på SII:an var ju att bli av med stuts lampan som ju fanns på min gamla SynEricsson X10. Den är så bra om man har telefonen på ljudlöst eller varit borta från telefonen ett tag. Då ser man om lampan blinkar och påkallar uppmärksamhet. Det är också bra i t.ex. möten när man behöver ha koll på mail och/eller meddelanden så börjar lampan blinka diskret om det kommer in något... som sagt, en småsak, men väldigt uppskattat!

Att kunna vända på telefonen för att den ska tystna, väldigt bra om man snabbt behöver få tyst på den men mindre bra om man lyssnar på musik och vill vända telefonen med högtalaren uppåt eftersom den då tystnar helt.
Här borde Samsung lägga in i inställningarna att man kan inaktivera funktione för vissa applikationer, som t.ex. musikspelare, radion, etc.

 

Lite reflektioner

Nu har jag hunnit testa telefonen under en vecka och har både positiva och negativa reflektioner.

På plussidan:

* Stor skärm, lätt att surfa och läsa även större textmängder

* Telefonen är snabb

* Enkelt att ladda ner och installera appar

* Användarvänlig meny

* Bra batteritid

*Tydlig mätare som visar hur mycket batteri som finns kvar

 

På minussidan:

* Man kommer åt knapparna på sidan för lätt

* När man pratar i telefonen så försvinner knappsatsen och telefonen släcks, vilket gör det svårt t ex när man sitter i telefonkö och måste knappa in sitt personnummer eller liknande. Telefonbanken eller sjukhuset är typiska ställen som är svåra att ringa med telefonen

* Samma mejl laddas ner gång på gång, så det står att jag har tex 20 nya mejl, men då kanske 18 av dem är flera veckor gamla

* Jag tappar uppkopplingen till nätverket gång på gång och telefonen visar på 0 i mottagning, trots att övriga telefoner i hemmet har minst 3 i mottagning
 

Smått, men gott...

När jag tidigare spenderade lite tid med att söka på nätet om Samsung Galaxy SII och det jag störde mig på mest med den märkte jag att jag var långt ifrån ensam om att reagera på vissa saker.

Här har Samsung verkligen lyssnat och förbättrat en hel del. Det må vara små saker men det förbättrar upplevelsen avsevärt. Vissa av dessa fanns redan i SII men fungerade kanske inte så bra, andra saker är "Android" men som inte varit synliga tidigare.

Det jag gillar eftersom jag ofta använder telefonen som högtalartelefon är att man nu bara genom att klicka på den lilla extra högtalar-ikonen får extra högt ljud ur högtalaren. Väldigt användbart när man sitter i ett lite större rum.

Att man kan aktivera extra hög ringsignal om telefonen är i fickan (eller en väska) är också väldigt bra, och det fungerar faktiskt nu!
Mindre bra dock att somna med telefonen bredvid sig när den blir lite klämd under kudden och det ringer extra högt precis bredvid örat...

På SII:an var det ofta segt eller hackigt att komma tillbaka till telefon-läge om man var och bläddrade runt medan man var i samtal. Nu är det inget problem längre utan om man t.ex. under samtalet ska kolla kalendern, ett telefonnummer ur kontakter, e.dyl. och man ska växla tillbaka till samtalet går det snabbt och smärtfritt.
Här kan man ju dock fundera om det verkligen är nödvändigt att man måste låsa upp telefonen mellan växlingen?
Alltså om du är i ett samtal och vill växla till en appliaktion så är telefonen låst och man måste låsa upp innan man kan öppna applikationen. Här skulle jag vilja se en inställning typ, "lås upp automtiskt under samtal".

Med nyare versioner för Android börjar det verkligen svämma över med inställningar och jag skulle gärna se en sök funktion. Det är ju kanske inte en Samsung "grej" men vore bra att ha, t.ex. skriv in "skärm" och den visar alla inställningar som har med skärmen att göra utan att man behöver hoppa hit och dit mellan de olika kategorierna och försöka hitta rätt...

Positivt och negativt efter ett par veckor med s3

Positivt:

  • SNABB!!!
  • Bra bildskärm, skarp och stor.
  • Bra förutsättningar för att anpassa gränssnittet.

Negativt:

  • Har stora problem med den integrerade knappsatsen under samtal. Skärmen släcks när man trycker.
  • Knapparna på sidorna som jag kommer åt av misstag HELA tiden. Svårt att plocka upp telefonen från bordet utan att komma åt knapparna.
  • Gränssnittet för kontakter, samtal och sms är rent och enkelt men inte särskilt snyggt. Passar inte övriga telefonen.

 

 

En bugg??

Varje måndag och tisdag (och ibland oftare) har vi telefonmöte på jobbet och varje gång kommer jag för sent!! Telefonen funkar tyvärr inte som den ska när det gäller att knappa siffror under samtal. Jag måste alltså ange en kod för att komma rätt när jag ringer telefonmötet men så fort jag trycker upp knappsatsen och börjar trycka in koden så slocknar skärmen! Försöker trycka på skärmen för att tända den, råkar trycka på en siffra och så får jag börja om. Suck! Det värsta var ju när jag skulle ringa till sjukhuset och beställa en tid till min son. Telefonsvararen ber mig knappa in ett personnummer och sen mitt telefonnummer... jooo... så att.. eee. När jag väl tyckte jag fick rätt siffror så lyssnar jag i luren och telefonsvararen säger att den ringer upp mig på telefonnummer 9846798042768328686901 omkring klockan 10:15. Nej, ska det vara såhär, nån som vet??

En (arbets)vecka med Galaxy SIII

Efter en vecka med Galaxy SIII är det dags för lite generella reflektioner - jag märker att jag behöver gräva mig in i denna fantastiska leksak lite mer innan jag upptäcker alla hemligheter:

- Telefonen

Telefonen känns lite plastig, jag kan inte lära mig tycka om den glatta ytan på bakstycket - jag får köpa mig ett skal med gummikänsla. Skärmen är underbar, stor och med extrmt bra kvalitet. Jag måste dock erkänna att jag föredrar att kunna jobba med bara en hand, vilket jag klarar utan problem med min iPhone. Jag är dock väldigt fascinerad av den låga vikten. Det är nästan så att jag behöver checka av om telefonen faktiskt ligger i fickan.

Skärmen storlek underlättar avsevärt när jag läser texter och epostbilagor i mobilen. I det fallet är en stor skäm en ovärderlig tillgång.

- Inställningar

Över förväntan - jag upplevde inget som känns konstigt, invecklat eller ologiskt! Det känns som om allt var exakt där jag förväntade mig att jag skulle hitta! Jag har inte upptäkt att jag missat något... allt fungerar!

- Kalenderfunktionen

Klanderfritt när det gäller tekniken men jag uppelever att designen är lite "rörig" och omodern. Jag vet egentligen inte vad det är jag skulle vilja se, men om jag jämför med mina iOS enheter så föredrar jag Apples design.

- Mail

Samma kommentar igen. Jag vet egentligen inte vad det är jag skulle vilja se, men om jag jämför med mina iOS enheter så föredrar jag Apples design.

- WLAN

Jag har varit på tjänsteresa i Italien och bott på ett hotell med urdålig WLAN. Mina iOS-enheter hade problem med att hålla uppkopplingen igång, men det var inget problem för Galaxy! Pluspoäng för det!

- Batteritid

Helt OK men inte imponerande. Jag klarar utan problem en arbetsdag med normalanvändning. Det kommer att bli spännande att testa en dag med ovanligt frekvent användning för att se om jag klarar en extrabelastning.

Sammanfattning

En vecka in i testet är jag nöjd med Galaxy SIII - det är definitivt en telefon som som jag kan tänka mig rekommendera om man tycker att en stor skärm är nödvändig/önskvärd. 

En bra arbetskompis

Nu har det gått en vecka sedan jag fick telefonen i min hand. De största fördelarna med telefonen som jag hittills har konstaterat är:

 


- Batteritiden

Normalt brukar mitt batteri vara mer eller mindre tomt när jag kommer hem efter en dags arbete. Nu ligger jag på ca 50% vid arbetsdagens slut och då använder jag telefonen väldigt flitigt under dagen. Batteriet är visserligen alldeles nytt, men jag kan inte minnas att någon av de modeller jag haft tidigare kunnat matcha den batteritiden. Blev lite frustrerad först när jag inte hittade någon möjlighet att kunna visa hur många procent av batteriets kapacitet som var kvar. Men efter en stunds letande i menyerna under inställingar så löste sig även detta problem.

 

- Anpassningsmöjligheterna (i förhållande till min Iphone 4)

Efter att ha använt Iphone i ett par år så hade jag mer eller mindre glömt bort hur flexibelt gränssnittet i Android var. Jag har nu mycket större möjlighet att anpassa telefonen till det sätt som jag vill arbeta på och som på bästa sätt effektiviserar min arbetsdag.

 

- Skärmen

Storleken på telefonen var något som inledningsvis avskräckte mig lite. Men när jag nu använt telefonen en vecka ser jag bara fördelar i detta. Den stora tydliga skärmen väger upp att telefonen ibland känns lite stor. Skärmen lämpar sig mycket bra för att läsa dokument när man är på resande fot. I regel använder jag min surfplatta till att läsa pdf:er och liknande, men under den här veckan har jag försökt använda telefonen mer och det har fungerat mycket bra.


 

- Kontakthanteringen

Något som jag saknat ända sedan jag sist hade en Android telefon är möjligheten att kunna ”skriva” in namnet på den jag vill ringa direkt via telefonknappsatsen. Dvs att jag inte först behöver leta i kontakter och sedan välja ring upp. Nu börjar jag bara skriva namnet på personen med ”nummerknapparna”, så vipps dyker personen upp och jag kan enkelt göra mitt samtal.

 

Några småsaker som jag irriterat mig lite på under veckan är:

 

- Mailklienten

Jag har utan framgång försökt hitta någon inställning som gör det möjligt att ändra bakgrundsfärgen i den inbyggda mailklienten. Svart bakgrund med grå och turkos text tilltalar inte mig. Här borde det finnas en valmöjlighet. Som tur är får man vit bakgrund med svart text när man öppnar ett mail. Jag har börjat leta lite i playbutiken efter någon annan mailklient men ännu inte hittat något lämplig. Min erfarenhet av detta är att det ändå är den förinstallerade klienten som brukar ha bäst funktioner i slutändan. Med andra ord får jag kanske stå ut med bakgrundsfärgen, vilket i det stora hela är en väldigt liten detalj.


 

- Wifi uppkopplingen

Vid ett par tillfällen under veckan har jag fått lite problem med att Wifi uppkopplingen ser ut att vara igång men den fungerar ändå inte. Det har då krävts att jag stängt av Wifi och slagit på den igen. Det kan eventuellt vara så att telefonen har lite svårt att hänga med när jag rör mig på kontoret och den tvingas byta mellan olika accesspunkter. Jag ska fortsätta utvärdera detta och se om det bara varit tillfälligheter eller om det är telefonen som har svårt att hantera övergången mellan accesspunkterna.

I övrigt så har jag inspirerat en av mina anställda till att välja en Galaxy SIII. Han fick ”Leka” lite med telefonen på tåget till Sundsvall i måndags, och på torsdagen åkte han och köpte en egen. Fick följande sms samma eftermiddag som han fått telefonen i sin hand:

 

Ytterligare ett bevis på att det är en bra telefon!

 

Uppstart

Jag är lite sen i starten på grund av sjuka barn och som småbarnsföräldrar åker man ju förstås också själv dit förr eller senare, så hela familjen har legat däckad. Nu har jag i alla fall tagit mig iväg och hämtat ut telefonen som jag ska få testa, Samsung SIII. Det ska bli väldigt spännande att få vara testpilot. Tidigare hade jag en HTC Wildfire som jag inte var helt nöjd med och som jag kände en hel del begränsningar med, så jag har stora förhoppningar på Samsung.

Jag jobbar som frilansjournalist och författare, fast just nu bara på deltid eftersom jag också är föräldraledig. Som egenföretagare och småbarnsmamma är man ständigt på språng. Kontoret bär jag till stor del med mig i datorn och nu också i telefonen, vilket kommer att kännas smidigt. Jag kommer nog att använda telefonen till mycket, inte bara ringa med.

Redan när jag packade upp telefonen blev jag positivt överraskad. Den snygga och stilrena kartongen ger jag ett stort extra plus för.Jag såg också att laddkabel och datakabel är en och samma kabel, istället för att ha två olika. Grymt smidigt!

Jag återkommer när jag och barnen har blivit friska och fått chans att prova telefonen lite mer i jobbsituationer!

En dag på jobbet...

När jag nu lyckats leka klart och fått in inställningar, applikationer och annat jag tycker om att använda är det dags att mäta hur SIII:an står sig i mitt jobb...

Jag jobbar inom IT, specialiserad på extern kommunikation (B2B) och säkerhet där jag gör en del konsulting men också säljuppdrag, föreläsningar och håller kurser.
Av de få dagar jag nu haft SIII:an med mig på jobbet måste jag säga att den har gett mig väldigt mycket nytta och redan faktiskt en del teknik-nörderi!

När en kollega saknade lite information för sin presentation var det lätt gjort att via trådlösa och DLNA göra informationen, som jag hade på telefonen, tillgänglig för honom.
Kunden i rummet hade också en SIII:a och vill ha samma information så jag föreslog att vi skulle testa ”S beam”, alltså att överföra filer via NFC där man bara håller telefonerna mot varandra.
Efter en del pill lyckades vi hitta inställningarna under nätverk och trådlöst. Det fungerade direkt och imponerade stort på kunden som inte hade aning om att den funktionen fanns på telefonen.


Vad det gäller mail och kalender så är skillnaden i storlek inte stor i tum mellan SII:an och SIII:an, ynka 0,5 tum, men för användarupplevelsen gör det en enorm skillnad. Det är ju inte storleken som sådan utan den mycket högre upplösningen som gör att man nu faktiskt kan läsa och utnyttja skärmen på ett helt annat sätt. Ett stort plus alltså för skärmstorlek och upplösning!

Även surf upplevelsen blir en helt annan med skärmen på SIII:an, t.o.m. så pass bra att jag börjar irritera mig på att man alltid hamnar på mobila versionen av många webb-sidor och inte på den vanliga ”Desktop” versionen. Med upplösningen räcker ofta skärmen till för att visa hela sidan och zooma in på de partier man vill läsa/navigera på.

Med SII:an upplevde jag ofta fördröjning och hackiga rörelser vid zoomning och ”pan:ning” men med SIII:an är det som bortblåst och där är det väl den kraftigare processorn som visar musklerna eftersom grafikkretsen är den samma som i SII:an.

5 dagar...

Nu har jag använt min nya följeslagare i 5 dagar. I lördags när jag öppnade kartongen så tänkte jag att denna "jättelur" kommer jag få svårt att känna mig bekväm med. Men faktum är att jag redan under första dagen började vänja mig vid storleken. Att komma igång med alla inställningar var mycket enkelt. Jag har visserligen sällan problem att konfigurera mina nya telefoner, men i det här fallet skulle det nog inte vara något problem för en mindre teknikintresserad person heller. Första dagen räckte batteriet inte så länge, men det är nog inte så konstigt då man ofta "leker" lite extra med telefonen i början. Gränssnittet i telefonen känns väldigt trevligt. Jag har de senaste två åren haft en iphone 4, men det gick väldigt snabbt att ställa om till Android. Den senaste längre perioden som jag arbetat med Android var för ett par år sedan då jag använde min Htc Hero. Android har verkligen utvecklats ordentligt i rätt riktning sedan dess.

I måndags var det så dags att prova telefonens lämplighet i mitt arbete. Jag arbetar med fastighetsförvaltning och är ofta på språng och då blir telefonen ett mycket viktigt redakap för att ringa samtal, maila, hålla koll på kalendern m.m. Helgens testande hade resulterat i att alla nödvändiga appar var installerade och klara att använda. Måndagen och tisdagen var det konferens i Sundsvall som stod på schemat. Nu fick jag bland annat prova på att använda telefonen som wifi hotspot. Resultatet var mycket bra. Enkelt att komma igång och anslutningen var mycket stabil. Batteritiden upplever jag också som bra, den behöver laddas en stunde varje dag men då använder jag telefonen ganska flitigt. Dock kan jag tycka att det tar lite väl lång tid för batteriet att laddas fullt.

Under onsdagen fick jag även möjlighet att använda telefonen som konferenstelefon vid två tillfällen. Det fungerade alldeles utmärkt. Vid det ena tillfället använde jag mig av mobilnätet och den andra gången gick samtalet via en SIP klient och jag ringde då alltså ut via vår växel (med Wifi uppkoppling). Ljudet var mycket bra vid båda tillfällena och vår motpart på andra sidan hörde oss också bra. Jag var lite rädd för att dessa möten skulle dränera batteriet totalt, men faktum är att det inte alls drog särskillt mycket trots att det handlade om totalt ca 2 timmars samtal med högtalarfunktionen påslagen. 

Hittils är jag mycket positiv till denna telefon, ska bli kul att få fortsätta att testa den!

 


 

 

Låsskärmen

Efter en del meckande kan man få till låsskärmen att bli väldigt användbar. Det är rätt rörigt och många inställningar som inte direkt är beskrivande och inställningar med "slide" knapp som gömmer ytterligare inställningar om man klickar på dem...

Jag har nu lagt till mina vanligaste operationer på låsskärmen och även om det är en liten sak i sig så är det väldigt bekvämt att direkt komma in i rätt applikation efter man låser upp telefonen.

Rätt kul grej är också en sak jag upptäckte nu på arbetsresa i Norge, den visar nu två klockor på välkomstskärmen, en för "hemma tid" och en för norsk tid. Nu råkar de ju vara samma men det är väldigt bra tänkt av Samsung och något jag uppskattar!