Mer om App's...

Samsung Apps är en tämligen värdelös applikation i mitt tycke... Samsung har samlat ihop olika App:ar de tycker "passar bra" till telefonen men jag ser inte att det är något av intresse och jag personligen använder alltid topp-listorna i Google Play (Market) istället.
"Samsung Suggest" faller in på samma "värdelösa" del med förslag på applikationer du borde ha...

"All Share" är en god tanke men det fungerar bara där man har en "fast" dator och inte egentligen för att dela med sig av filer. Detta eftersom man måste ha All Share installerat på den enhet man vill dela data med. Det vore bra att även stöda DLNA från All Share som blir integrerat i fler och fler enheter. Dumt egentligen att man inte direkt kan välja DLNA i All Share eftersom det finns DLNA stöd i telefonen. Vidare måste man välja en "lagringstjänst" säger den men det enda som finns är SugarSync, varför inte Dropbox här?

När det kommer till Samsungs "backup" är den väldigt begränsad och tar bara loggar, MMS/SMS samt "wallpapers". Det känns ju inte direkt som det mest användbara och när jag testade det så fick jag ett felmeddelande att den inte kunda göra en backup av min data. Jag gav upp efter ytterligare några försök och förlitar mig på mitt MyBackup Pro konto istället. Här kan man ju tycka att Samsung skulle samarbeta mer med Dropbox och bygga en lösning som gör att man kan köra en full backup till Dropbox.

Samsung Voice har jag försökt tämja och det fugerar ju hyffsat för att få in text för Google sökningar och skriva lite kortare text, på engelska alltså!
Att försöka ringa en kontakt som har svenskt namn är hopplöst... Jag lade dock till "Call wife", och "Call boss" som då fungerar bättre...

 

Samsung program... App's alltså...

Inställningen av Samsungs program för mail och kalender är rätt smidig, åtminstone för mig som kör IMAP för min privata och Microsoft Exchange för jobbet.

Först var jag lite tveksam till att använda Samsungs egna program eftersom jag alltid använt tredje-parts program tidigare men eftersom testet här går ut på att testa Samsung så gav jag mig ändå på det.

Tur var det måste jag säga för jag gillar verkligen funktionerna de har lagt till sen senast jag testade på min Galaxy SII!

Mail programmet är väl inte det snyggaste jag sett och jag skulle önska att man kunde ändra färgschema eftersom jag tycker att svart bakgrund med ljusgrå text glir lite otydligt och ger ett rörigt intryck i listan. När man väl öppnar ett mail för att läsa det är det bättre med vit bakgrund.

Mail programmet är snabbt och har alla de vanliga inställningarna. Ett stort plus är att man kan bläddra mellan mail genom att swipe:a vänster eller höger för nästa eller föregånde mail.

Jag lade även upp min GMail i Samsungs mail program eftersom jag tycker det är enklare att ha allt samlat på ett ställe och så stängde jag av sync för GMail.

På det sättet kan jag använda Samsungs Mail widget på en skärm där jag får alla mail samlade i en vy. Tyvärr är Widgeten lite seg ibland och det har hänt att den öppnat fel mail-box när jag tryckt på en rad. Den verkar dock fungera bättre nu efter Android uppdateringen till Android 4.1.1.

Samsungs kalender är det jag är mest imponerad av dock.

Den ger en bra överblick och är väldigt flexibel i att hantera mina olika kalendrar, Google och Exchange. Kalender widget:en är suveränt bra och ger en bra överblick och är lätt att öppna kalander från och editera i.

Storleken på skärmen gör att man kan använda månadsöverblicken på ett vettigt sätt också, det fungerade inte riktigt på SII:an. Kalendern får helt klart godkänt!

När det kommer till "S Memo", ett litet anteckningsprogram var jag sjukt skeptisk först. Det såg plottrigt och begränsat ut och jag förstår inte varför de valt att lägga in en massa färdigskapade "notes" med barnteckningar och annat skräp.

Nåväl, efter att ha raderat Samsungs påhittade lappar började jag själv lägga in lite lappar och upptäckte att man kan både rita och skriva vilket var en positiv överaskning.

Lite jobbiga saker finns som t.ex. att alla lappar öppnas i "read" läge och så måste man trycka för att komma i redigera läge. Vidare är det lite märkligt att verktygsraden åker ner och täcker övre delen på lappen vilket är speciellt irriterande om man ritar något.

När verktygsfältet kommer fram borde lappen i så fall åka ner, eller låta en låsa verktygsfältet så det alltid är i övre kant.

Man kan exportera lappar till bilder eller PDF samt skicka dem till mail, Facebook eller annat. Man kan även länka dem till kalendern och skapa både möte eller task vilket jag uppskattar väldigt mycket.

Lite små grejer som irriterar med "S Memo" alltså men de funktioner som finns är ändå tillräckligt smarta för att jag ska överge Evernote för mina "notes" och lägga in dem i S Memo istället...

Face-recognition, lock-screen och annat teknikgodis!

Vi, som många andra företag, har som policy att alla mobila enheter måste låsas med antingen kod eller mönster. Upplåsning är något som man verkligen förbättrat med Samsung Galaxy SIII!

Tidigare har man haft möjligheten att låsa upp med PIN eller mönster, alltså att rita ett mönster mellan nio prickar på skärmen. Nu har man utöver det infört lösenord och ansiktsigenkänning eller ansiktsigenkänning samt röstigenkänning (voice recognition).

Enligt telefonen är ansiktsigenkänning och även ansiktsigenkänning med röstigenkänning låg säkerhet. Detta för att de varnar för att någon som liknar en själv kan låsa upp telefonen.

Jag testade ansikt+röst-igenkänning och det fungerade klockrent men jag tycker det känns lite märkligt att prata med mobilen om man är t.ex. på tunnelbanan så jag valde endast ansiktsigenkänningen.

Som uppbackning lägger man även till mönster så om man lånar ut mobilen eller om man inte blir igenkänd (normalt p.g.a. mörker) kan man låsa upp med mönstret istället.

Jag gillar verkligen möjligheten att låsa upp med min nuna och det fungerar även om jag grimaserar rejält. Dock fungerar det inte för min bror (som är rätt lik mig) eller med ett fotografi av mig så det känns säkert nog.

Det finns dessutom en funktion som kräver att man blinkar för att låsa upp men det kände jag att var lite "overkill". Man kan lägga in "förbättringar" på ingenkänningen där man kompletterar med ansiktet i sämre belysning, med/utan glasögon/solglasögon. Värt att notera här är att det inte verkar gå att lägga till ansikten utan att den kollar av mot original ansiktet hela tiden.

Man kan sedan kombinera upplåsningen med "swipe lock" vilket innebär att man kan ha genvägar och widgets på låsskärmen.

Är telefonen låst och jag vill ringa ett samtal så drar jag samtalsikonen uppåt och sedan låser upp med mitt ansikte kommer den att automatiskt startas i telefonläge. Vill jag ta en bild drar jag kamera ikonen uppåt, låser upp och kameran är färdigt på. För att ta en bild direkt kan jag också hålla fingret på skärmen och vrida telefonen horisontellt medan den är låst men här är dock en korkad implementation eftersom ansiktsigenkänningen kräver att telefonen är vertikal. Jag måste alltså vrida telefonen horisontellt först för att aktivera kameran men sedan omedelbart vrida den vertikalt igen för ansiktsigenkänningen (som inte fungerar horisontellt).

En fantastisk nyhet är också det faktum att man kan ställa in telefonen så den inte låser skärmen så länge man tittar på den. Så länge jag håller blicken på skärmen låser den inte men om jag tittar bort, bara blicken räcker, jag behöver inte vrida bort huvudet, så låser den skärmen efter 5 sekunder.

Jag läser många långa mail och ibland om en webb-sida tar längre tid att ladda har jag stört mig på att skärmen låses, men med denna nya funktion slipper jag det irritationsmomentet!

 

Samsung Dive, användbart för företaget!

Jag har använt Samsung Dive även för min tidigare Samsung Galaxy SII men där fungerade det aldrig riktigt klockrent och eftersom jag själv jobbar med IT säkerhet är det en av de delarna jag ser som viktiga.

Samsung erbjuder alltså tjänster att kontrollera och hitta din telefon genom en webb-tjänst som de har döpt till Dive:

http://www.samsungdive.com/

Här kan man lägga upp fler Samsung telefoner i samma tjänst, ovan ser ni både min SII:a samt den nya SIII:an jag testar.

För att komma igång med tjänsten behöver man först skapa sitt Samsung konto (görs vid första uppstart) och sen gå in på Inställningar och "Hitta min mobil". Där får man godkänna att man får fjärrstyra mobilen.

När man sedan loggar in på Samsung Dive kan man utföra vissa operationer på mobilen:

- Hitta mobilen, detta utan att något godkännande måste göras på mobilen. Dock dyker det upp en notis i meddelandefältet om att mobilen spårats via Dive.

- Ringa till telefonen, detta är ju praktiskt om man inte hittar den...

- Vidarebefordran av samtal och meddelanden.

- Samtalslogg

- Rensa telefonen från all privat data och inställningar. Detta är synnerligen bra för företag om telefonen tappats bort eller stulits.

- Låsa upp skärmen. Varför detta är med kan man ju ifrågasätta men kanske om man lånar ut sin mobil och inte vill ge ut upplåsningskod/mönster?

Att spåra telefonen fungerar väldigt bra och den visar positionen av min mobil väldigt bra. Detta var något som aldrig fungerade riktigt bra för min Galaxy SII men jag vet inte om det är telefonen som är bättre med SIII eller Dive som utvecklats och blivit bättre...

Med tanke på hur bra detta faktiskt nu fungerar borde det vara en självklarhet för företag att mana sina anställda att använda tjänsten.

Uppstart och inställningar...

När nu telefonen är igång så kan jag konstatera att uppstarten är väldigt standard med en Wizard som tar dig genom alla steg. Det första man får göra är att välja språk, jag kör alltid på engelska.

Om man inte satt in SIM kort får man en varning men man kan hoppa vidare.

Nästa är trådlöst nätverk vilket man behöver om man inte har ett SIM kort i med internet anslutning i. När det är klart kommer man vidare till Samsung konto och sen vidare till GMail konto.

Samsung kontot kan användas för backup/sync samt Samsung Dive (http://www.samsungdive.com/) för att kunna spåra mobilen eller helt tömma den på data om den t.ex. blivit stulen eller borttappad.

Du kan lägga in namn som syns på välkomstskärmen och slutligen får du fråga om Dropbox konto.

Du får 50GB lagringsutrymme på Dropbox med telefonen. Normalt är Dropbox gratis varianten 2GB så det är rätt generöst.

När man registrerar Dropbox så kommer telefonen automatiskt att ladda upp alla bilder du tar så om du inte vill ha en kopia på dina bilder på Dropbox får du stänga av automatisk uppladdning i Dropbox app:en på telefonen.

Återkommer med mer information så snart jag lekt lite mer och laddat ner mina favorit applikationer!

Tack och en inledning...

Jag får börja med att tacka för förtroendet att få testa Samsungs flaggskepp, Galaxy SIII.

Jag har haft en SII i drygt ett och ett halvt år så jag borde vara väl bekant med mycket i den. Tidigare hade jag en SonyEricsson X10 så jag har god Android erfarenhet och har hängt med under flera år.

Android blir bara bättre och bättre så det ska bli intressant att se hur Samsung har utnyttjat de nya möjligheterna i Android 4.1.

Jag är väldigt teknikintresserad och kommer utöver mitt "work" område säkerligen trilla in på övriga områden också. Jag arbetar till vardags inom IT som specialist på säkerhet och B2B (Business-to-business), alltså extern kommunikation mellan företag.

Tyvärr valde posten att sortera min telefon fel så jag får vänta ännu en eller två dagar innan jag får händerna på den. Något som i sig inte gör så mycket då jag uppdaterade mitt mobilabonnemang och ännu inte har fått det nya mikro-SIM kortet.

I värsta fall får man ta fram saxen och klippa till vanliga SIM kortet så det passar om telefonen skulle råka komma först...

Ha det gott!

Vilken kul överraskning

På något märkligt sätt lyckades jag missa mejlet från Smartson tidigare i veckan med info om att jag var utvald till testpilot. Så det var en mycket trevlig överraskning som väntade på mig när jag kom hem från jobbet idag.

Som forskare i pappersbranschen, med förpackningar som specialintresse, kunde jag inte missa chansen att studera förpackningen: det var en snygg och stilren utsida och en lite "tråkig" insida... Synd att det är lite onödigt mycket plast som används för att packa detaljer som hade kunnat hnateras med förnybara material.

Att komma igång med telefonen var riktigt enkelt. Allt jag har testat än så länge verkar fungera perfekt - helt logiskt också! Jag fixade en koppling till jobbets exchangeserver direkt och till mitt privata mailkonto. Jag har haft en Androidtelefon tidigare och nerladdning av alla appar gick snabbare än vad jag trodde! Riktigt smidigt. Evernote fungerar, Dropbox fungerar, Projectplace fungerar...

Ser fram emot att få testa telefonen när jag är tillbaka på kontoret på måndag!

 

 

Första timmen med s3'an

Ja då var mobilen uthämtad, laddad och startad. MicroSIM'et har tyvärr inte kommit men det går ju att göra i princip allt utom att ringa bara man har trådlöst nätverk...

Första intrycket? Snygg, skarp skärm, kanske lite plastig men lättare än jag trodde. 

Efter start? Massor av inställningar att göra via en sk. Wizard. Jag ogillar wizards på det sättet att de vill att man ska göra alla inställningar direkt och det blir lite rörigt om man inte har alla konton som man ska ha. Som tur är så hade jag redan googlekonto och dropbox konto och allt det där så det gick ändå ganska smidigt.

Det första jag gjorde sen var att ansluta till mitt trådlösa nätverk. Jättesmidigt och gick på tredje försöket vilket är snabbt då det brukar krångla betydligt mer.

När det funkade så var det en snabb runda in på Live och hämta de livsnödvändigaste apparna. Spotify och Facebook. :-)

Efter det, läsa jobbmailen. Använde den mailappen som fanns installerad på mobilen. Här fastnade jag i 30 min med inställningar som jag inte var 100 på. Stort plus var att det nu funkar med Exchange server vilket det inte gjorde i min gamla mobil. Efter lite meck så funkade det och woooops, alla mail, kontakter och kalendern på plats! Grymt!! SNABB synk!!!

Det jag skulle göra sist var att blogga detta från mobilen. Haha! Gav upp efter första raden. I min X10 mini pro var jag bortskämd med tangentbord och integrerat tangentbord får jag nog öva på lite mer. Fumligt med feltryck och svårt att hitta alla tangenter. Tog mig säkert 10 sek att hitta Enter vilken ändrar bild/text beroende på vad du gör. Varför inte bara visa ett returtecken alltid??? Annars är det integrerade tangentbordet trevligt med en liten vibrering vif knapptryck... men nej, inte för att skriva mycket på! Vi får de om det ändras när jag blivit mer van.

 

Så, det var första timmen med s3'an. Jag återkommer!