Äntligen!

Ja, utropet "äntligen" har ju tack vare Gert Fylking fått en ny innebörd när något oväntat inträffar och Samsung Galaxy SIII är väl just det, något oväntat.

Det är den första telefonen som t.o.m. många iPhone fans har svårt att hitta något fel på och det är den första telefon där jag har problem med att hitta något jag stör mig på. Jag räknar nu inte Apple nördarnas klågorop på "den har inte rätt runda hörn" eller "den är för platt" eller något designmässigt utan upplevelse- och användar-mässigt.

Det är ju faktiskt också första gången en telefon ohotat står sig på förstaplatsen så gott som överallt (ja, utom i Mac World då) och kammar hem utnämning efter utnämning som årets produkt, eller årets telefon.

Visst finns några irritationsmoment, som att min skärm fått ett par repor och att den ibland drar igång "Samsung Voice" fast jag inte vill det men överlag så kan jag inte riktigt komma på någon funktion jag saknar. Nu har ju SIII:an kommit med 4G (LTE) så det är väl det jag i så fall saknar men HSPA fungerar ändå så pass bra att 4G inte riktigt känns som något större bortfall.

Som arbetsredskap fungerar den klockrent och integrerar bra med alla våra verktyg (vi är väldigt Microsoft baserade) men jag fjärrstyr även datorer och jobbar i terminal fönster vilket jag även gjort på telefonen. Samma sak gäller att surfa eller läsa dokument, skärmen är precis lagom stor och har en så bra upplösning att man faktiskt kan göra detta utan att störa sig på att allt inte ryms.

Zooma in/ut fungerar klockrent och är mycket bättre än på SII:an som jag haft tidigare, det samma gäller skrollande och att kunna knacka uppe på telefonen för att gå till toppen på sidan/listan är en suverän funktion.

Även att läsa/granska stora dokument går utan problem och PDF:er som ofta segade något vansinnigt att få upp på SII:an upplever jag inte några problem med alls på SIII:an.

Original tangentbordets Swype funktion är väldigt bra men de borde kika lite mer på SwiftKey för att få ordlistan bättre. SwiftKey "gissar" så mycket bättre vilket ord jag vill skriva härnäst, något som inte alls är lika bra på original tangentbordet.

Flera kollegor har nu också införskaffat SIII:or nu och att "bumpa" filer mellan telefonerna sker titt som tätt. DLNA fungerar väldigt bra men är lite meckigt då det är beroende av trådlöst nätverk. WiFi Direct är också en välanvänd funktion som underlättar utbytet av filer mellan telefon och dator avsevärt.

Kalendern på SIII:an är verligen kanon bra!
Den är lätt att hålla ordning i och jag har märkt att jag många gånger plockar upp telefonen för att kontrollera veckans möten istället för att gå in i kalendern på datorn. Samsung notes har vissa behändiga funktioner med bl.a. koppling till Google maps vilket är mycket smidigt när man ska lägga in t.ex. en Memo on någon plats.

Säkerhetsfunktionerna har fått sig ett lyft och de fungerar riktigt bra på SIII:an. Det enda man kanske kan klaga på är att de är lite för många funktioner och inte alltid helt lätt att hitta bland alla menyer och inställningar.

Just inställningarna är ju något det finns i överflöd av och det kan vara lite av en djungel ibland att hitta det man söker. Som jag sagt tidigare vore en sökfunktion kombinerat med en "personlig" sida något bra att införa där man kunde samla sina vanligaste inställningar utan att behöva gräva djupare efter dem.

Summa, summarum, en kanon telefon som jag gärna behåller lång tid framöver!