Första intrycken av S3:an

Efter en stressig vecka har jag äntligen haft tid att komma igång och testa S3:an. Det första man slås av är den 4,8" stora skärmen som känns enorm. Man tror nästan inte att den ska gå ner i fickan och att den kanske därför är väl stor. Men det visar sig att det inte är något problem då den är förvånansvärt tunn. När man väl börjar använda telefonen är tankarna om att skärmen skulle vara för stor som bortblåsta, den är så rätt. Färger och upplösningen på skärmen är riktigt bra och den stora skärmen är perfekt för att surfa, se bilder och tom se på film. Det är en stor skillnad mot iphone 4s och för att inte tala om HTC wildfire som jag hade innan. Flytet i telefonen är bra, men blev något hackigt sedan jag nyss uppdaterat operativsystemet till nyaste versionen. Nu hackar menyerna ibland men framföralt så hackar vissa spel och de pausas även automatiskt flera gånger under tiden man spelar. Kanske behöver apparna uppdateras till att vara bättre kompatibla med android 4.1.1. Det finns många smarta rörelse- och röstfunktioner som jag tycker fungerar riktigt bra. 

När det gäller kameran är gränssnittet snyggt och olika inställningar lätta att hitta. Finns lite roliga funktioner såsom panorama, HDR, Ansiktsigenkänning och leendebild, en funtion där kameran inte tar kortet för än personen i fråga ler. Utöver det finns det även en del olika färgfilter, GPS-taggning, bildstabilisering mm. Man har även möjlighet att ställa in ISO, vitbalans, ljusmätning och exponeringskompensation. Har lekt lite med de olika funktionerna, men ett mer ingående test  av dessa kommer i ett senare inlägg tillsammans med lite bilder. Även i kameraläge är telefonens storlek en klar fördel, då det är lätt att få ett relativt stadigt grepp. Dock kan man om man inte tänker sig för lätt råka lägga ett finger framför linsen om man håller den liggande läge. Den stora skärmen gör det även enkelt att se motivet och skärmen fungerar faktisk ganska bra även i solljus (förutsatt att ljusstyrkan inte är allt för låg). När bilden väl är tagen är det lätt att förhandsgranska och här är återigen skärmen en stor styka. Små saker som jag uppskattar är att bilden inte automatiskt poppar upp som förhandsgranskning när man precis tagit bilden, utan man kan ta en ny precis efter. En annan bra sak är att man kan komma in i kameran direkt från låsskärmen genom att trycka ner på kameraikonen och sedan dra med fingret för att låsa upp. Detta underlättar för att snabbt kunna fånga de där speciella ögonblicksbilderna som man annars så lätt missar. Bilderna tycker jag generellt sett håller en hög kvalitet men måste testas ytterligare innan ett slutligt utlåtande. Det finns även möjligheter att redigera bilden i telefonen via ett program som måste hämtas hem från Samsungs Apps. Har dock inte testat detta ännu. Det är enkelt att dela med sig av sina foton, med en snabbknapp till dropbox eller via en lista som visar olika appar, sociala medier MMS mm. Man kan även starta ett bildspel direkt i telefonen och lägga till musik om man hellre önskar det.

Det var lite översiktligt om mina första tankar kring Samsung Galaxy S3, hittils är jag toppennöjd med telefonen och den överträffade helt klart mina förväntningar. I nuläget skulle jag inte byta den mot någon annan telefon på marknaden.

/Fredrik