linda

Linda

Member | Last logged in at

Snipp snapp snut del 1

Testet av Samsung Galaxy SIII har nått sitt slut och det har varit en förmån att få vara med och testa. Jag har läst de andra bloggarnas sammanfattningar och slutsatser och känner att det är en del jag håller med om, men samtidigt en hel del som jag inte alls känner igen.

Kameran

Många skriver att kameran tar fantastiska bilder och antingen har jag råkat ut för ett riktigt måndagsexemplar eller så har jag inte förstått att man måste fippla med tusen inställningar för att ta en bra bild. Mina bilder blir gryniga, korniga och mörka och detta trots att det som visas på skärmen innan bilden tas är av en helt annan och skarpare, ljusare kvalitet.

Funktioner

Galaxyn har en hel del nifty features som jag skrivit om tidigare, men även en del som fungerar mindre bra, t ex ansiktsigenkänning för att låsa upp telefonen eller ögondetekteringen som syftar till att låta telefonen fortsätta vara i aktivt läge så länge användaren tittar på skärmen.

All-share

Vi har försökt att med alla möjliga varianter få All-share att fungera därhemma. Att streama från dator till telefon via All-share fungerade inte eftersom vi har en Mac och det krävs en PC. Att med All-share spela videosnuttar från telefonen på vår Samsung tv fungerade inte heller fullt ut och detta trots att vår tv är relativt ny och har stöd för All-share. Vi fick upp bilden på vår tv, men med ett intervall om ca 7 sek så stannade videon och stod och laddade i 30-60 sek innan den fortsatte att spela 7 sek till. Det tål att nämnas att vi har en Apple tv som vi inte har några som helst problem med. Vi har inte heller problem att streama från dator till iPhone och sedan visa innehållet via Apple TV på vår Samsung TV. 

Motions och kartfunktion

Jag fullkomligt älskar de rörelsestyrda funktionerna (Motions) på Samsung Galaxy SIII.

De jag framför allt använder:

  • Direct call (Direktupprngning av den kontakt som visas på displayen genom att lyfta luren mot örat)
  • Smart alert (Telefonen vibrerar när du lyfter upp den om du har notiser)
  • Turn over to mute/pause (Vänd på telefonen för att den ska sluta ringa högt)
  • Palm swipe to capture (Dra sidan av handen över skärmen för att ta en skärmdump)
  • Palm touch to mute/pause (Lägg handflatan över skärmen för att telefonen ska sluta ringa högt)

En annan sak som jag uppskatar med Galaxyn är  Google Maps-kartfunktionen. Den är riktigt bra och du kan välja att lägga på lager för att visa t ex kollektivtrafik.

Snabba ryck

En sak till som jag reflekterat över att Galaxyn är snabb som attan på att starta. I med sim-kort och batteri och svisch så är den igång.

Skräddarsy din Samsung Galaxy S III

Jag är väldigt förtjust i det faktum att du kan anpassa din Galaxy efter eget tycka och smak när det gäller hur appar och widgets visas på skärmen. Det är tilltalande att ha friheten att själv välja hur man vill organisera och gruppera, vilket man i och för sig har på iPhonen också. På Galaxyn kan man dock välja exakt var på skärmen som olika foldrar, appar och widgets ska synas. Man drar och släpper det föremål man vill placera och utifrån dess storlek (widgets är ibland större än ikonen för en app) så finns ett antal "ankarpunkter" att välja på. Detta är lite extra trevigt när man till exempel använder en bild som bakgrundsbild eftersom man då kan placera sina foldrar så att det väsentliga med bilden syns, t ex ett ansikte. 

Bluetooth tethering

Häromdagen försökte jag få igång bluetooth tethering på Galaxyn för att kunna surfa med min iPhone. Det gick inget vidare och efter åtskilliga försök där Galaxyn antingen envisades med att koppla ifrån iPhonen eller iPhonen påstod att Galaxyn inte var "in range" så gav jag upp. Har aldrig haft problem med bluetooth tethering mellan mina Apple-produkter (iPhone och iPad eller iPhone och MacBook Air), men de kanske är mer kompatibla med varandra.

 

Mellan hopp och förtvivlan

Jag känner att jag svänger både hit och dit när det gäller mina känslor för Galaxyn. Jag är inbiten iPhone-användare och visste att det skulle vara annorlunda med en Android i handen, men jag hade inte anat att det skulle bli en så turbulent övergång som jag ändå upplever att det har varit. Ena sekunden vill jag slänga ut telefonen i ren frustration för att i nästa omfamna den och dess små smarta features.

Inser att jag måste bli duktigare på att skilja på själva telefonen och det operativsystem som körs på den och jag skulle nog vilja påstå att jag tycker om själva telefonen som sådan, men har lite svårt för Android-konceptet. Jag tycker t ex att det är frustrerande och irriterande att det inte finns en enhetlighet i hur appar funkar och har i ärlighetens namn svårt att förstå hur en ovan användare ska kunna ta till sig och förstå hur telfeonen och dess appar fungerar.

När det handlar om vad telefonen levererar i form av prestanda så har jag nästan bara gott att säga. Den laggar ibland beroende på vilken app man kör, men upplevs för det mesta som alert och responsiv. Jag har hittills klarat hela arbetsdagar utan att behöva ladda telefonen och då använder jag telefonen aktivt under dagen.

När det handlar om kameran så upplever jag att det blir väldigt fina bilder om motivet är stilla. Fotar man sina barn (som jag ofta gör) så känns kameran långsam och bilderna blir betydligt suddigare än om jag tar motsvarande bild med iPhonen. Har testat att ställa om kameran till sportläge, men kan i ärlighetens namn inte säga att jag märker någon större skillnad.

That's all for now. Over and out.

/Linda

 

Första mötet med Galaxy S III

Första intrycket - utseende

Mitt första intryck av Galaxyn är att den känns smidig och lätt i handen. Den är tunnare, men både bredare och högre än en iPhone 4S men de 7 gram som skiljer i vikt är klart kännbara och får Galaxyn att kännas mindre kompakt.

Galaxy S III

136.6 x 70.6 x 8.6 mm

133 g

iPhone 4S

115,2 x 58,6 x 9,3 mm

140 g

Utseendet är tilltalande med den stora skärmen. Telefonen känns mer plastig än en iPhone men jag antar att det är ett pris man får betala för den lägre vikten. Telefonen är ganska glatt och jag kan förstå att vissa kommenterar på att den lätt glider ur fickan. Jag måste dock säga att jag gillar känslan i handen. Det enda som stör är att Samsung-loggan på baksidan är upphöjd och det känns som att man har något skräp på telefonen.

Första intrycket - uppstart av telefonen

Att behöva sätta i batteri i telefonen känns ovant efter att ha använt iPhone i flera år, men samtdigt kan jag förstå det praktiska i att kunna byta ut och ersätta batteriet på ett sätt som inte kräver att man lämnar in telefonen på service.


När telefonen startar första gången lotsas man igenom en herrans massa steg med inställningar för olika appar och jag vet inte hur många gånger jag blev tillfårgad om jag ville aktivera en backup av telefonen. Det här känns rörigt och som användare känns det som att man har väldigt lite kontroll och koll på vad som händer.

What's in the box

  • Samsung Galaxy S III
  • Batteri
  • Snabbstartsguide
  • In-ear-hörlurar med extra pluggar i olika storlekar
  • USB-laddare
  • Adapter för att plugga in USB-laddaren i eluttag

I väntan på Samsung Galaxy S III

Det är med spänning jag ser fram emot att få sätta tänderna i nya Samsung Galaxy S III och som van (men inte längre trogen?) iPhone-användare känns det lite extra spännande. En naturlig följd av detta är att jag ser framför mig att en del av mina tankar, funderingar och utvärderingar av Samsung Galaxy S III kommer att ske i jämförelse med iPhone. Jag kommer även försöka sätta på mig mina objektiva glasögon och klämma, känna och testa Galaxyn.

När det kommer till teknik så ställer jag höga krav på funktionalitet, användbarhet och design. Det ska vara roligt, snyggt och lätt att använda teknik. Snart kör vi!