marco_lucisano

Marco Lucisano

Member | Last logged in at

Min drömtelefon? Nja, men ett riktigt bra arbetsverktyg

Jag har haft nöjet att testa en Samsung Galaxy SIII för Smartsom och tänkte sammanfatta mina intryck här. 

Bakgrund

En vecka innan testet hade jag två telefoner i mina fickor: en iPhone 4S och en äldre HTC (Android-baserad). Inom loppet av 10 dagar bytte jag båda till en iPhone 5 och då min Samsung Galaxy SIII. 

Jag ingick i "jobb-gruppen" och testade telefonen framför allt som arbetsverktyg. Jag har två jobb: en som gruppchef i ett forskningsbolag och ett som gruppträningsinstruktör. Därför, "jobb" i min värld betyder väldigt stora krav på en telefon som ska klara allt.

Jag hade väldigt höga förväntningar på Galaxy SIII då jag läst mycket positivt om telefonen. En del vänner och bekanta som har en SIII var också väldigt positiva till telefonen. 

Pluspoäng, eller varför köpa en Galaxy SIII

+ Fantastisk skärm av helt perfekt storlek. Det är väldigt lätt att läsa dokument mm på skärmen, utan att behöva skrolla åt alla håll. Mycket vàrdefullt.

+ Snabb respons i de allra flesta situationerna.

+ Skärmvyerna kan anpassas med väldigt stora frihetsgrader,

+ Ett flertal smarta gester som styr telefonen i alla tänkbara situatoner. 

+ Smärtfri installation (och jag har väldigt många datasystem).

+ SIII fungerade perfekt med alla datasystem som finns kopplade till mitt liv, privat och två arbetsgivare - det är imponerande!

Minuspoäng

- Jag känner fortfarande att telefonen är lite för stor och lite för plastig i känslan. Bakstycket har blivit ordentligt repigt rätt fort.

- Jag kan inte lära mig tangentbordet - min stavning har blivit markant sämre av att jobba med Galaxy SIII. Byta språk är svårare än op en iOSenhet och klart enklare än på min gamla HTC.

- Mina fingrar dras till sidoknapparna, speciellt vid tillfällen då jag absolut inte ska trycka där.

- Har aldrig lyckats ställa in ljudsignaler vid olika händelsr så att de passar det jag vill ha - det blev helt OK men jag har verkligen inte lyckats nå hela vägen, och jag har verkligen försökt.

- Jag ogillar kalendern. Här är det verkligen en fråga om tycke och smak, men kalendern på Galaxy SIII passar inte min smak. Jag kan ha telefonen framme och observera att jag automatiskt tar fram min iPhone för att kolla mina möten.

- Till sist en bisak i sammanhanget: utbudet av appar som underlättar mitt jobb i träningsbranschen är klart underutvecklat för Androidtelefoner. Det är synd och inget man kan belasta SIII med men ändå en viktig aspekt för mig.

Slutsatser

Galaxy SIII är en riktigt bra telefon, jag är glad att jag fått en chans att jobba med den. Den presterar väldigt bra i de allra flesta situationerna. Galaxy SIII är däremot inte min drömtelefon: det är inte telefonen som kommer att göra att jag i fortsättning bara behöver en enhet i stället för två. 

PS

Under julledigheten har jag besökt min bror och han funderade på att skaffa en ny telefon och när vi började prata om detta hade han två möjliga val på urvalslistan: en Galaxy SIII och en iPhone 5. Vi pratade en del om mina upplevelser, och han fick testa båda... sen köpte han den ena...

... och det blev inte en Galaxy SIII (inte den här gången). 

Tangentbord och att skriva på olika språk

Jag måste erkänna att det känns ganska bra att läsa här i bloggen attrahera inte är den enda som ogillar tangentbordet på SIII - det blir inte alltid som jag vill, till och med när jag upplever att jag har varit relativt försiktig. Att jag regelbundet behöver skriva på tre språk gör inte saken lättare. Jag ogillar handgreppet som behövs för att byta språk... Är det krångligt eller är det jag som är osmidig?

Enkel funktion för uppringning/skicka meddelande

Idag tänker jag kommentera en funktion som jag gillar skarpt - enkelt och funktionellt! 

Att ringa eller skicka ett meddelande till en person vars namn visas på skärmen är inte svårare än att rita ett streck till höger eller vänster med ett finger. Jag vet inte varför jag gillar den här superenkla funktionen men den känns väldigt smart och användbart. 

 

Två små irritationsmoment

Idag tänker jag bara tanka av två irritationsmoment:

- sidoknapparna passar inte mina händer - jag kommer åt dem hela tiden!

- jag är mycket irriterad (mest på mig själv) för att jag inte lyckas ställa in olika ljudsignaler som jag vill ha dem (jag måste tillägga att jag bara försökt göra det utan att titta i någon som helt manual/instruktion o dyl).

En (arbets)vecka med Galaxy SIII

Efter en vecka med Galaxy SIII är det dags för lite generella reflektioner - jag märker att jag behöver gräva mig in i denna fantastiska leksak lite mer innan jag upptäcker alla hemligheter:

- Telefonen

Telefonen känns lite plastig, jag kan inte lära mig tycka om den glatta ytan på bakstycket - jag får köpa mig ett skal med gummikänsla. Skärmen är underbar, stor och med extrmt bra kvalitet. Jag måste dock erkänna att jag föredrar att kunna jobba med bara en hand, vilket jag klarar utan problem med min iPhone. Jag är dock väldigt fascinerad av den låga vikten. Det är nästan så att jag behöver checka av om telefonen faktiskt ligger i fickan.

Skärmen storlek underlättar avsevärt när jag läser texter och epostbilagor i mobilen. I det fallet är en stor skäm en ovärderlig tillgång.

- Inställningar

Över förväntan - jag upplevde inget som känns konstigt, invecklat eller ologiskt! Det känns som om allt var exakt där jag förväntade mig att jag skulle hitta! Jag har inte upptäkt att jag missat något... allt fungerar!

- Kalenderfunktionen

Klanderfritt när det gäller tekniken men jag uppelever att designen är lite "rörig" och omodern. Jag vet egentligen inte vad det är jag skulle vilja se, men om jag jämför med mina iOS enheter så föredrar jag Apples design.

- Mail

Samma kommentar igen. Jag vet egentligen inte vad det är jag skulle vilja se, men om jag jämför med mina iOS enheter så föredrar jag Apples design.

- WLAN

Jag har varit på tjänsteresa i Italien och bott på ett hotell med urdålig WLAN. Mina iOS-enheter hade problem med att hålla uppkopplingen igång, men det var inget problem för Galaxy! Pluspoäng för det!

- Batteritid

Helt OK men inte imponerande. Jag klarar utan problem en arbetsdag med normalanvändning. Det kommer att bli spännande att testa en dag med ovanligt frekvent användning för att se om jag klarar en extrabelastning.

Sammanfattning

En vecka in i testet är jag nöjd med Galaxy SIII - det är definitivt en telefon som som jag kan tänka mig rekommendera om man tycker att en stor skärm är nödvändig/önskvärd. 

Vilken kul överraskning

På något märkligt sätt lyckades jag missa mejlet från Smartson tidigare i veckan med info om att jag var utvald till testpilot. Så det var en mycket trevlig överraskning som väntade på mig när jag kom hem från jobbet idag.

Som forskare i pappersbranschen, med förpackningar som specialintresse, kunde jag inte missa chansen att studera förpackningen: det var en snygg och stilren utsida och en lite "tråkig" insida... Synd att det är lite onödigt mycket plast som används för att packa detaljer som hade kunnat hnateras med förnybara material.

Att komma igång med telefonen var riktigt enkelt. Allt jag har testat än så länge verkar fungera perfekt - helt logiskt också! Jag fixade en koppling till jobbets exchangeserver direkt och till mitt privata mailkonto. Jag har haft en Androidtelefon tidigare och nerladdning av alla appar gick snabbare än vad jag trodde! Riktigt smidigt. Evernote fungerar, Dropbox fungerar, Projectplace fungerar...

Ser fram emot att få testa telefonen när jag är tillbaka på kontoret på måndag!