Snipp snapp snut del 1

Testet av Samsung Galaxy SIII har nått sitt slut och det har varit en förmån att få vara med och testa. Jag har läst de andra bloggarnas sammanfattningar och slutsatser och känner att det är en del jag håller med om, men samtidigt en hel del som jag inte alls känner igen.

Kameran

Många skriver att kameran tar fantastiska bilder och antingen har jag råkat ut för ett riktigt måndagsexemplar eller så har jag inte förstått att man måste fippla med tusen inställningar för att ta en bra bild. Mina bilder blir gryniga, korniga och mörka och detta trots att det som visas på skärmen innan bilden tas är av en helt annan och skarpare, ljusare kvalitet.

Funktioner

Galaxyn har en hel del nifty features som jag skrivit om tidigare, men även en del som fungerar mindre bra, t ex ansiktsigenkänning för att låsa upp telefonen eller ögondetekteringen som syftar till att låta telefonen fortsätta vara i aktivt läge så länge användaren tittar på skärmen.

All-share

Vi har försökt att med alla möjliga varianter få All-share att fungera därhemma. Att streama från dator till telefon via All-share fungerade inte eftersom vi har en Mac och det krävs en PC. Att med All-share spela videosnuttar från telefonen på vår Samsung tv fungerade inte heller fullt ut och detta trots att vår tv är relativt ny och har stöd för All-share. Vi fick upp bilden på vår tv, men med ett intervall om ca 7 sek så stannade videon och stod och laddade i 30-60 sek innan den fortsatte att spela 7 sek till. Det tål att nämnas att vi har en Apple tv som vi inte har några som helst problem med. Vi har inte heller problem att streama från dator till iPhone och sedan visa innehållet via Apple TV på vår Samsung TV. 

Inlägg 6 - Sammanfattning

Då var det dags att sammanfatta den här telefonen. Den är bra och jag gillar den för det mesta. Jag hade inte haft något emot att ha kvar den som den telefon jag skulle använt den kommande tiden, men så fick jag hem min iPhone 5. Jag velade väldigt länge hur jag skulle göra, men i slutändan blir jag kvar i Applelandet.

Anledningen är framförallt formatet. iPhone 5 känns smidigare och jag kommer inte åt fel knappar hela tiden. Knapparna på iPhone är lite "hårdare" och kräver alltså lite mer för att tryckas ned. Att göra knapparna på Galaxy S3 lite  mindre känsliga hade varit guld!

Huvudproblemet för mig med Galaxy S3 har alltså varit att den är lite för stor och att knapparna sitter så till att jag kommer åt fel vad jag än ska göra och det verkar inte heller som att jag lär mig. Om jag skriver ett sms och ska greppa telefonen annorlunda så kommer jag åt tillbakaknappen. Om jag ska höja volymen så låser jag telefonen. Om jag ska stoppa ner telefonen i byxfickan under jackan höjer jag volymen på musiken.

Det som har varit bra med den här telefonen mot för andra Androidlurar jag provat tidigare är framförallt att den äntligen är snabb. Det är inget lagg någonstans utan allting svarar på en gång. En annan sak är att Android äntligen börjar kännas moget (i version 4...). Det är inga större buggar någonstans utan det mesta bara funkar som man faktiskt vill att det ska göra. Det mesta med telefonen är också logiskt, men det är nog mycket tack vare Samsungs TouchWiz. Jag kan dock inte säga hur "stock" Android är nu för tiden då jag inte provat.

En annan bra sak är alla sensorer. Tittar du på skärmen så släcks den inte. Om du har ett missat samtal eller ett meddelande så vibrerar telefonen till när du plockar upp den osv. Detta kanske kan låta trivialt, men det är faktiskt alla dessa små saker som gör mycket av telefonen. Det är helt enkelt smart!

Skärmen som så många prisar är jag inte så värst imponerad av om jag ska vara ärlig. AMOLED-tekniken gör mest att färger ser fruktansvärt överdrivna ut (det går att ställa ner kontrasten och färgåtergivningen, men då blir allt lite för blekt istället. Ett mellanting hade varit bra) och vitt är inte vitt, utan har en ganska stark grön nyans.

Om jag ska sammanfatta telefonen med ett betyg får det bli en extremt stark 8/10 som snuddar på en 9. Det som säger emot är knapparna och att skärmen har en överdriven färgåtergivning. Det som som säger för är i princip allt annat.

Avrundning del 2

Sista veckan, och detta blir sista och summerande inlägget för min del.
Tänkte iaf inleda med att jag är djupt tacksam över att få deltagit i testandet av denna enhet, eftersom jag sällan brukar ha tur med liknande evenemang eller tillställningar.
Men jag tänkte nu i alla fall ta tag i del 2 av min avrunding och även summera mina upplevelse med telefonen, så låt oss direkt hoppa in i listan med dom få saker som jag faktiskt inte gillat med denna telefon:

Tangentbordet
Det inbygda tangentbordet är inte att föredra. Dess autocorrect var inte nämnvärt träffande, många felskrivningar på grund av jag faktiskt inte varför och att jag inte kunde använda mer än ett språks ordbok samtidigt gjorde att jag personligen bytte till appen SwiftKey och därefter försvann alla problem jag hade inom området

Storleken
Som en konsekvens av den väl tilltagna och kompetenta skärmen så är telefonen också en aning större än sin föregångare och det är just denna punkt som jag återkommer till konstant. För om jag bortser från allt annat än bara storleken på telefonerna så skulle jag välja S2:an, varenda gång utan chans för förändring för den ligger såpass mycket bättre i handen och är perfekt utformad för en enhandsfattning.

(Avsaknaden av) Inställningar
För en del så kan detta verka lite knasigt, men jag tycker det finns för få inställningar. T.ex så kan jag föreslå att man borde kunna ställa in hur ofta som LED-lampan ska blinka vid aviseringar, vilken ordning som snabbåtkomstknapparna ska ligga i när man drar ner övermenyn eller ens vilka knappar som ska användas överhuvudtaget. Gillar inte att det var så många som 6 st hemskärmar när jag startade telefonen första gången och 3 av dessa var helt tomma, varför finns det så många? Listan här kan göras lång som ni märker...

Skydd
Yep, ni läste rätt. Även fast skärmen är av Gorilla Glass 2 så tycker jag att ett skärmskydd hade varit i sin ordning. Både jag och minst en annan testpilot har lyckats få repor på skärmen och även fast dom inte är "själakrossande brutala" så är dom likväl något som ett skärmskydd hade kunnat förhindrat.

 

Och mer än så blev det inte med saker som jag rent ogillar med telefonen. Nu kommer som utlovat en presentation av dom sakerna jag saknar sen min tid med min rootade S2:a där jag använde Slimrom.

Mer inställningar (!!!!)
Mycket av dom möjligheter jag vill åt är tyvärr låsta om man inte rootar sin telefon. Ändra färgtema i telefonen vare sig det gäller appar eller texten eller menyernas upplägg, ändra upplösningen, ställa in hur mycket ström en app får använda... Allt sånt roligt får man tillgång till först då.

Quick reply på SMS
Detta var helt underbart och jag vet att det är en fånig detalj men jag saknar den likväl

Ännu mer öppet
Som exempel här tänkte jag använda Google Voice, en funktion jag vet med mig att jag aldrig kommer att finna ett behov av att använda alltså faller denna applikation in i kategorin bloatware för mig; något onödigt som bara tar upp plats. Så varför måste jag i så fall dras med att den är installerad på min telefon om den bara existerar som ett irritationsmoment? Att fritt kunna avinstallera vilket program som helst och om jag så vill ersätta det med något annat är en befrielse i mitt fall och även detta är något jag saknar.

En slutgiltig summering av upplevelsen är att jag är nöjd med telefonen i sin helhet. Det har inte varit klanderfritt, och det har till största sannolikhet med mig att göra och vad jag förväntar mig och vill ha i en smartphone. Men utöver förväntningarna har den helt klart varit och jag kommer därför med glädje att kunna rekommendera flera att köpa denna underbara mobil som innehåller:

Galet bra skärm
Rikligt med prestanda
Användarvänlig
Kompetent kamera
Mjuk design

Kort och gott är det nog den bästa telefonen på marknaden just nu, ur en allround-synvinkel.

Intryck och upplevelser av S III

Nu börjar testperioden närma sig sitt slut och det har verkligen varit jätteroligt och vara med och testa denna telefon och jag är väldigt imponerad av S III och dess funktioner. Mina intryck och upplevelser summerar jag så här: (Utseende) *Stor och elegant, trots första intrycket där den ansågs som klumpig * Lätt och tunn * Sido knapparna kunde ha suttit på motsatta håll av telefonen * Bra kamera och blixt (Funktion/prestanda) *Den är förvånande snabb vilket är ett stort plus *Skarpa bilder och videoklipp *Startas snabbt *Skärmen klar och tydlig underlättar vid surfande * Flertal olika rörelse funktioner (Känsla) Det som är bra med S III är att du kan forma den hur du vill så att den passar in i ditt vardagliga liv med dess funktioner och användarvänlighet. Har verkligen fått en känsla och vana för denna telefon trots att man har haft en iphone i nåt år. Såklart finns det vissa irritationsmoment med telefonen som jag nämnt i mina tidigare inlägg, men telefonen som helhet är jag jättenöjd med. Har till och med fått min man att skaffa sig en SIII och även han är väldigt nöjd. (Är den värd det) Kan verkligen rekommendera denna telefon och kan gott säga att man kommer inte att ångra sig vid köp. Har rekommenderat till flertal vänner som är supernöjda. Har nog summerat det mesta av mina upplevelser med S III.

Avrundning

Nu när testperioden börjar lida mot slutet kan jag bara konstatera att jag är mycket nöjd med telefonen. Det är en telefon som jag gärna rekommenderar till andra att köpa.

Jag har tidigare haft en androidtelefon (HTC Desire) och då använt en tangentbordsapp som heter SwiftKey3 och ser ut så här:

När jag fick SIII tänkte jag ge telefonens inbyggda tangentbord en chans men gav upp efter bara ett par dagar. SIII:s tangentbord ser ut så här:

Skillanden verkar kanske inte så stor när man ser på bilderna men SwiftKeyappen kommer ihåg hur jag brukar skriva och föreslår nästa ord vilket jag uppskattar när jag skriver bland annat sms.

Hemma hos oss har vi en trådlös Samsungskrivare och med appen Samsung Mobile Print går det lätt och smidigt att skriva ut från telefonen. Så här ser den ut:

När jag klickar på ett dokument får jag upp ett fönster som jag kan välja hur jag bill slutföra åtgärden med, exempelvis så här:

Denna funktion har gjort att jag inte behöver starta den vanliga datorn bara för att jag vill skriva ut ett mail eller ett dokument. Det fungerar mycket smidigt.

Jag har även varit en sväng i Tyskland under förra veckan. Telefonen hittade automatiskt ett nätverksoperatör och det var enkelt att stänga av datatrafiken (som jag tyckte var en onödig kostnad). Man drar bara ner den övre listen så kommer alla alternativ fram och man kan med ett tryck stänga av datatrafiken. Samma gäller för bland annat bluetooth, gps och wifi

Flera appar som jag använt mig av på min tidigare telefon finns redan i orginalutförandet på telefonen. Däribland just detta att enkelt kunna stänga av och på bland annat wifi och datatrafik.

En summering av telefonen:

  • Batteritiden är bättre än förväntat
  • Skärmens upplösning är skarp och svara snabbt på tryckningar
  • Den är snabb att starta och stänga av.
  • Den är mycket användarvänlig
  • Bra internminne med möjlighet att utöka med ett SD-kort
  • Mottagningen på telefonen är bra

Jag har sedan telefonen anlände använt den vanliga datorn mycket mindre eftersom jag tycker att SIII funkar till det mesta. Enda gångerna jag använt datorn är när jag betalat räkningarna (jag vet att jag skulle kunna göra det via app men föredrar datorn) samt när jag ska skriva blogginläggen här eftersom denna funktion inte är anpassad för telefonen. Började skriva via telefonen idag men insåg att jag inte hade någon möjlighet att bifoga bilder eftersom den listraden med funktionsknappar saknades via telefon.

 

Motions och kartfunktion

Jag fullkomligt älskar de rörelsestyrda funktionerna (Motions) på Samsung Galaxy SIII.

De jag framför allt använder:

  • Direct call (Direktupprngning av den kontakt som visas på displayen genom att lyfta luren mot örat)
  • Smart alert (Telefonen vibrerar när du lyfter upp den om du har notiser)
  • Turn over to mute/pause (Vänd på telefonen för att den ska sluta ringa högt)
  • Palm swipe to capture (Dra sidan av handen över skärmen för att ta en skärmdump)
  • Palm touch to mute/pause (Lägg handflatan över skärmen för att telefonen ska sluta ringa högt)

En annan sak som jag uppskatar med Galaxyn är  Google Maps-kartfunktionen. Den är riktigt bra och du kan välja att lägga på lager för att visa t ex kollektivtrafik.

Snabba ryck

En sak till som jag reflekterat över att Galaxyn är snabb som attan på att starta. I med sim-kort och batteri och svisch så är den igång.

Skräddarsy din Samsung Galaxy S III

Jag är väldigt förtjust i det faktum att du kan anpassa din Galaxy efter eget tycka och smak när det gäller hur appar och widgets visas på skärmen. Det är tilltalande att ha friheten att själv välja hur man vill organisera och gruppera, vilket man i och för sig har på iPhonen också. På Galaxyn kan man dock välja exakt var på skärmen som olika foldrar, appar och widgets ska synas. Man drar och släpper det föremål man vill placera och utifrån dess storlek (widgets är ibland större än ikonen för en app) så finns ett antal "ankarpunkter" att välja på. Detta är lite extra trevigt när man till exempel använder en bild som bakgrundsbild eftersom man då kan placera sina foldrar så att det väsentliga med bilden syns, t ex ett ansikte. 

S beam, bluetooth, wifi-hotspot och navigator

Jag bestämde mig för att testa om det var någon skillnad mellan S beam och bluetooth om man ska överföra något mellan två enheter.. Jag bestämde mig för att prova genom att överföra ett kort taget med min SIII.

Resultatet enligt min mening är att S beam var mycket smidigare och mer användarvänligt under förutsättning att mottagaren också har S beam. Efter att ha aktiviverat S beam var det bara att välja bilden jag ville dela och sedan lägga telefonernas baksidor mot varandra. Ett lätt tryck på skärmen och bilden överfördes mycket smidigt till mottagarens telefon.

När jag använde Bluetooth tog det en stund innan telefonerna hade hittat och godkänt varandra. Själva överförandet av bilden tog ungefär lika lång tid.

Jag har även provat om den portabla Wi-Fi-hotspoten. Jag har tidigare använt mig av min HTC Desires hotspot-funktion tillsammans med familjens Ipad. Detta har varit perfekt när vi varit på semester eftersom vi inte har någon 3G på ipaden utan bara wifi. Detta är en funktion jag skulle kunna klara mig utan men som jag tycker är praktisk att ha tillgång till. När jag väl aktivierat hotspoten på SIII var den minst lika smidig att koppla upp mot Ipaden som min HTC. Uppkoppling fungerade bra utan att krångla.  Känns skönt att veta att det skulle fungera om behov skulle uppstå. Fast jag har en känsla av att behovet inte kommer vara lika stort nu eftersom jag mer än gärna både surfar och läser e-böcker på SIII. Båda dessa saker använde jag gärna Ipaden till innan SIII anlände.

Jag har även hunnit med att testa Googles navigator under en bilresa i helgen. Telefonens skärm är stor nog så att det fungerar och Googles kartor är helt ok. Rösten som ger köranvisningarna tyckte jag var ganska gäll i tonen eller som resten av familjen sa ”den arga navigatorn”. 

Avrundning del 1

Ja, då var det väl kanske dags för en avrundning då efter ett par veckors flitigt användande av telefonen.

Till att börja med så har inte telefonens dimensioner växt på mig så mycket som jag hoppades, jag tycker fortfarande att dess föregångare S2:an ligger bättre i handen och fungerar bättre att använda med bara en hand. Men det är nog det enda med 2:an som jag föredrar, allat annat med dess efterträdare är bättre.

Tar mig friheten att lista några av dom saker som jag gillar

  • Skärmen har högre upplösning och pixeldensitet, den är skarpare både i svärta och i färger och betraktningsvinkeln är superb
     
  • Batteritiden är enormt mycket bättre, vid normal användning så klarar jag mig 2-3 dagar utan att behöva ladda telefonen. Skönt att Samsung lyssnade på den feedback dom fick från S2:an och la in ett större batteri på denna modell
     
  • Hårdvarumässigt är det en fröjd, 2 kärnor extra gör en markant skillnad och hittills har jag inte stött på en video, sida eller spel som hackat en enda gång
     
  • Designmässigt är det väldigt skönt att hålla i telefonen tack vare dess rundade kanter känns den mjuk och smidig
     
  • Kalenderappen S Planner är helt underbar att ha att göra med, rekommenderas starkt. Väl värt att nämna är funktionerna som inte stänger av skärmen medans du tittar på den och att du kan ställa in så att om telefonen ringer så kan du bara lägga den med skärmen neråt för att aktivera ljudlöst (samma funktion fungerar för att sätta musikspelaren på ljudlös ifall du har den igång)
     
  • Kameran har fått ett extra chip vilket gör att den helt enkelt blir och framför allt känns mycket snabbare


I nästa del tänkte jag ta upp dom saker som jag saknar eller skulle vilja ha ändrat på, stay tuned!



 

  •  

Inlägg 5 - 3G

Då har jag tagit mig i skinnet och testat 3G-hastigheter på telefonerna för att se om det var någon skillnad. Här trodde jag att det skulle vara näst intill jämt race, men så var inte fallet. Även denna gång får tyvärr S3 se sig slagen av iPhone 5. Min gissning är att det har med iPhone 5's avancerade antennsystem att göra. Det kan såklart också ha med diverse omständigheter att göra, men telefonerna är mätta på exakt samma ställe och flera, flera gånger för att eliminera sådana saker.

Dessa siffror är viktigare i vardagen än mitt förra test (wifi-testet) då man ändå oftast är uppkopplad mot ett mobilnät och inte ett trådlöst nätverk.

Bluetooth tethering

Häromdagen försökte jag få igång bluetooth tethering på Galaxyn för att kunna surfa med min iPhone. Det gick inget vidare och efter åtskilliga försök där Galaxyn antingen envisades med att koppla ifrån iPhonen eller iPhonen påstod att Galaxyn inte var "in range" så gav jag upp. Har aldrig haft problem med bluetooth tethering mellan mina Apple-produkter (iPhone och iPad eller iPhone och MacBook Air), men de kanske är mer kompatibla med varandra.

 

Inlägg 4 - Wifi

Jag har kört Bredbandskollen över wifi på min S3 och min iPhone 5 för att se om det var någon större skillnad och det var det sannerligen. Även om 20 MBit/s är relativt bra i en mobil så ser man ändå att Apple verkligen lagt ner mer krut i detta område. De är testade ett flertal gånger på 5GHz-bandet ungefär 5 meter från routern med fri sikt.

Nu ser ni vart jag bor också. Kom gärna och hälsa på!

Nästa inlägg blir nog 3g-hastigheter. Jag har dock bara ett simkort, så jag har inte orkat fippla med det än.

S3 Positivt vs Negativt

Nu har jag haft denna telefon i över 2 veckor och allmänna intrycket är såklart att det finns både positivt och negativt med s3. Jag måste ju erkänna det känns annorlunda med Android eftersom Android har mera avancerade funktioner och möjligheter kan jag tycka, själva prestandan i s3 kan jag inte klaga på. Måste säga att jag älskar kalenderappen S Planner, då jag använder den mycket. Nu har man ju haft lite tid på sig och prova de olika smarta funktionerna i S3 som exempelvis att man kan dra handflatan över skärmen för att skärmdumpa, knacka på toppen av telefonen för att hoppa till början i e-postprogrammet med mera. Tycker även att det är roligt med ögonavläsningsfunktionen som känner av när du tittar på skärmen och ser till att den inte går ner i viloläge. Kan inte låta bli att återigen påpeka att skärmen och ljusstyrkan i s3 kan inte jämföras med iphone 4, s3 är klart överlägsen. Här är några positiva vs negativa saker med s3 hittills Positiva Stor skärm Snabbhet Lagring Batteritid visas i procent Ögonavläsningsfunktion Negativa Att telefon slocknar ibland mitt i samtalet, hänt mig flera gånger Jag kommer åt sidoknapparna hela tiden samt att jag trycker fel, blandar ihop dem, start knappen kan jag tycka sitter fel på telefonen, hade varit mer passande om den satt högst upp på telefonen Dålig batteritid De bilder jag tagit hittills blir ofta suddiga eller så har jag kanske fel inställningar.

Inlägg 3 - En tids användande

Jag har haft fuuuuuullt upp i skolan, så jag har inte haft tid att skriva något inlägg här, men nu passar jag på när det lugnat ner sig lite :)

Precis som Jonna skriver i sin rubrik så upplever jag telefonen som lite negativt och mycket positivt. Det finns några irritationsmoment som jag fortfarande inte är helt hundra med. Det här kommer låta som ett väldigt gnällig inlägg, men det är inte menat riktigt så. Det är endast menat att vara ett inlägg där jag listar de saker jag inte är riktigt kompis med. Ett av  dessa irritationsmoment är hur ologiskt Android är emellanåt. 

Inställningarna för wifi är ett exempel. Du vill slå på wifi och "slajdar" då reglaget till rätt läge, men vart finns inställningarna för vilket nätverk du vill osv? Då måste du trycka på sidan om på-knappen. Det finns alltså ingen indikation på att det ska finnas fler inställningar där bakom så att säga.

En annan sak som jag heller aldrig verkar lära mig är att när skärmen precis har helt slockat är inte telefonen låst än. Trycker du då på hemknappen för att "väcka" telefonen registrerar telefonen knapptryckningen och tar dig tillbaks till startskärmen istället för att stanna i appen du var i.

En tredje irritation är, precis som Jonna också skrivit tidigare, att volymknappen och låsknappen sitter exakt mittemot varandra vilket gör att jag ständigt trycker på motsatt knapp. Knapparna är också lite för känsliga vilket gör det väldigt svårt att lägga ner telefonen i byxfickan när jag har jackan på utan att höja volymen på musiken till oanade höjder.

En fjärde och sista sak handlar om Gmail-appen. Jag antar att det är en bugg med appen som kan fixas av Google, men jag tänkte att jag tar upp den ändå. Låt oss säga att jag har 5 mail liggande i inkorgen som jag inte läst ännu. Om jag väljer att läsa dessa mail på min dator istället för i telefonen plingar telefonen för varje gång jag öppnar ett mail på datorn, som om jag skulle haft nya mail även om det bara är inkorgen som uppdaterats med 1 mindre mail. 

Nu har jag listat en del av de saker som jag inte är helt på det goda med. I nästa inlägg tänkte jag ta upp lite jämföranden mellan iPhone 5, som jag precis fått hem (beställd långt innan jag kom med här), och den här telefonen. Hastighet, kamera osv. Ses då! :)

Lite negativt och mycket positivt

Jag har fortfarande inget att klaga på när det gäller batteritiden. Jag laddar telefonen varje natt men har oftast ca 30% kvar i batteritid när jag pluggar i laddaren. När jag är på väg till jobbet lyssnar jag gärna på radio eller Spotify samtidigt som jag läser mail eller surfar lite. Sedan kan jag lyssna lite på musik under dagen. På kvällen använder jag hellre telefonen till att surfa på än datorn eller Ipaden. Jag upplever att telefonen kan bli lite varm när jag surfar eller spelar spel på den men den startar aldrig om som min HTC Desire gjorde när jag använde den lång tid i sträck. Sonen tycker även om att låna telefonen och spela Angry Birds StarWars.

En sak som jag upplever som negativt med telefonen är att om jag använder telefonen utan head-set när jag ska ringa eller svara i den kommer jag lätt åt lägg på knappen. Förutom att jag hinner prata ett par meningar innan jag märker att ingen svarar är att det inte är helt lyckat när man väntat på att bli uppringd och sedan lyckas lägga på i örat på den andre. Numera försöker jag alltid ha head-setet i för att enkelt kunna svara om det skulle ringa.

Google Now är en ganska kul funktion. Varje dag kommer aktuellt väder upp för den orten jag befinner mig på. Ett exempel är detta:

Jag åker pendeltåg till och från jobbet varje dag och har upptäckt att när jag är på stationen så har Google Now ett kort där de närmaste ankomsterna och avgångarna på stationen står. Man kan även ställa in vilken typ av meddelanden man vill att den ska visa.

Från att tidigare alltid letat efter appar som gått att flytta till SD-kortet eftersom HTC Desire har ett litet internminne i telefonen kan jag nu lugnt ladda ner de apparna jag vill utan att behöva fundera på hur stora de är. Jag tycker att jag laddat ner mycket (mot tidigare) och fortfarande 9,5 GB ledigt. Man kan sammanfatta det med att jag är mer än nöjd med det minne som följer med telefonen. Att man sedan kan utöka det med ett SD-kort är ett plus men jag ser inte att jag har ett behov av detta i dagsläget.

Jag har även ofrivilligt testat om skärmen fungerar med kalla fingrar. Jag tyckte att skärmen svarade lika snabbt och var lika känslig trots kylan. Detta ser jag som något mycket positivt inför den kommande vintern, även om de riktiga köldgraderna verkar lysa med sin frånvaro för tillfället.

 

Mellan hopp och förtvivlan

Jag känner att jag svänger både hit och dit när det gäller mina känslor för Galaxyn. Jag är inbiten iPhone-användare och visste att det skulle vara annorlunda med en Android i handen, men jag hade inte anat att det skulle bli en så turbulent övergång som jag ändå upplever att det har varit. Ena sekunden vill jag slänga ut telefonen i ren frustration för att i nästa omfamna den och dess små smarta features.

Inser att jag måste bli duktigare på att skilja på själva telefonen och det operativsystem som körs på den och jag skulle nog vilja påstå att jag tycker om själva telefonen som sådan, men har lite svårt för Android-konceptet. Jag tycker t ex att det är frustrerande och irriterande att det inte finns en enhetlighet i hur appar funkar och har i ärlighetens namn svårt att förstå hur en ovan användare ska kunna ta till sig och förstå hur telfeonen och dess appar fungerar.

När det handlar om vad telefonen levererar i form av prestanda så har jag nästan bara gott att säga. Den laggar ibland beroende på vilken app man kör, men upplevs för det mesta som alert och responsiv. Jag har hittills klarat hela arbetsdagar utan att behöva ladda telefonen och då använder jag telefonen aktivt under dagen.

När det handlar om kameran så upplever jag att det blir väldigt fina bilder om motivet är stilla. Fotar man sina barn (som jag ofta gör) så känns kameran långsam och bilderna blir betydligt suddigare än om jag tar motsvarande bild med iPhonen. Har testat att ställa om kameran till sportläge, men kan i ärlighetens namn inte säga att jag märker någon större skillnad.

That's all for now. Over and out.

/Linda

 

Första mötet med Galaxy S III

Första intrycket - utseende

Mitt första intryck av Galaxyn är att den känns smidig och lätt i handen. Den är tunnare, men både bredare och högre än en iPhone 4S men de 7 gram som skiljer i vikt är klart kännbara och får Galaxyn att kännas mindre kompakt.

Galaxy S III

136.6 x 70.6 x 8.6 mm

133 g

iPhone 4S

115,2 x 58,6 x 9,3 mm

140 g

Utseendet är tilltalande med den stora skärmen. Telefonen känns mer plastig än en iPhone men jag antar att det är ett pris man får betala för den lägre vikten. Telefonen är ganska glatt och jag kan förstå att vissa kommenterar på att den lätt glider ur fickan. Jag måste dock säga att jag gillar känslan i handen. Det enda som stör är att Samsung-loggan på baksidan är upphöjd och det känns som att man har något skräp på telefonen.

Första intrycket - uppstart av telefonen

Att behöva sätta i batteri i telefonen känns ovant efter att ha använt iPhone i flera år, men samtdigt kan jag förstå det praktiska i att kunna byta ut och ersätta batteriet på ett sätt som inte kräver att man lämnar in telefonen på service.


När telefonen startar första gången lotsas man igenom en herrans massa steg med inställningar för olika appar och jag vet inte hur många gånger jag blev tillfårgad om jag ville aktivera en backup av telefonen. Det här känns rörigt och som användare känns det som att man har väldigt lite kontroll och koll på vad som händer.

Inlägg 3 S3

Nu har jag använt S 3 i en 1 vecka och är väldigt nöjd med den, dock gäller det att vänja sig lite vid de olika funktionerna efter att man har haft en iphone innan. Det sägs att Samsung galaxy s3 är den bästa som finns på marknaden just nu. Designen är väldigt mjuk och rund format för att passa för våra händer. I och med att S3 är smal och bred gör att den ger en mycket klarare bild för användaren. Väldigt ljusstark skärm, kan tycka att detta är den finaste och klaraste skärm som jag sett på en mobiltelefon, bättre än på iphone. Dess smarta extrafunktioner möjliggör att det är roligt att använda telefonen. Den har stark processor och en högkvalitativ kamera på 8 megapixlar, det som är negativt är att den ej har expanderbart minne vilket iphone har,och eftersom jag är en aktiv användare av telefonen så tar batteriet snabbt slut, måste ladda den 1 gång per dag, tycker att den borde hålla ut lite mer än så. Tycker att denna telefon är väldigt lik HTC One X. Samtalskvaliten är av hög klass samt jag kan uppleva att mikrofonen är något känslig, dock har det hänt att ibland mitt i ett samtal så avbryts det pågående samtalet. För att filtrera bort bakrundsoväsen så kan man använda active noise control vilket jag kan tycka är bra.

Inlägg 3

Denna vecka kom programuppdatering till Android 4.1 (Jelly Bean). Det som jag först märkte efter att jag uppdaterat telefonen var att utseendet på mapparna ändrats Det är säkert en vanesak men jag tycker det ser mera ostrukturerad ut när alla symboler för programmen i mapparna ligger ovanpå varandra. Jag tycker det är svårare att se vad som ligger i mapparna.

Sedan har även något som heter Google Now också tillkommit. Denna funktion ska kunna underlätta ens vardag om man ska tro den. Jag har inte hunnit testa den änne men återkommer med rapport.

Jag är mer än nöjd med batteritiden. En natts laddning räcker till mina dagsbehov. Jag lyssnar på radio och Spotify till och från jobbet. Jag läser även mail och surfar lite till under dagen. På kvällen har jag även läst e-böcker på mobilen. Jag tycker att skärmen gott och väl räcker till. Jag har tidigare läst mycket e-böcker på ipad men fördrar nog att läsa dem på mobilen. Det händer även att jag passar på att se något program från en playkanal. Efter att Angry Birds StarWars släpptes i veckan är även sonen på 7,5 år användare av min telefon på kvällarna.Skärmen svarar snabbt på när man trycker på den och spelet flyter på bra. Jag tycler inte att det hackar något alls utan spelupplevelsen blir kanon.

Något jag glömt i tidigare inlägg är att laddaren har en micro-usb-kontakt. Eftersom jag tidigare haft en HTC Desire som även den har micro-usb har jag redan extra laddare och laddkabel till bilen. Hoppas att det kan bli standard på ALLA mobiltelefoner på sikt.

Att föra över bilder till datorn går också mycket smidigt. Filsystemet är enkelt uppbyggt så det var lätt att hitta bilderna som jag ville kopiera till datorn.

Lycka

Efter att ha varit bortrest över helgen kunde jag igår äntligen hämta ut min S3:a från posten, och efter att ha väntat såhär länge så var jag rätt så ivrig att sätta igång och pilla med inställningar och utseende för att skräddarsy telefonen lite mer efter mitt eget tycke. Jag ogillar skarpt när telefonen är oorganiserad och det är widgets och appar till höger och vänster. Skönt att man kan dölja appar man inte anser sig behöva se eller lägga in om dom i en mapp. Så när jag äntligen var nöjd var det precis som jag ville ha det, en enda hemskärm och en sida med appar, det var allt.

Till att börja med är det värt att kommentera att finishen på min telefon, den vita versionen, gör att den är onödigt hal vilket kan resultera i att telefonen glider ur fickan t.ex när man sitter och kör eller sitter och slöar i soffan kombinerat med att man har mjukisbyxor på sig.

Själva designen på telefonen kan jag inte säga så mycket dåligt om, den ligger och känns bra i min hand, vikten är varken för tung eller för lätt och eftersom den inte är så mycket större än sin föregångare så känns den inte otymplig alls vilket är ett stort plus.

Skärmen är, som många påpekar, väldigt trevlig att ha att göra med. Den är skarp, färgerna är mer än godkända, betraktningsviklarna är superba och den är stor.
Som jag påpekade i mitt första inlägg så är den en halv tum större än föregångaren och lägger sig därför på 4:e plats storleksmässigt bland smartphones, slagen av Galaxy Note 1 & 2 samt LG Optimus Vu, men är bara minimalt större än konkurenterna HTC One X / X+, LG Optimus G / L9 och Nexus 4 samt Asus nya Padfone 2 som alla har 4.7 tums skärm och i alla fall utom Optimus L9 har domtill trots marginellt högre pixeldensitet.

Så har vi ju det där med batteriet. I tidigare version satt det ett ju som tidigare nämnt 1650 mAh batteri som enligt mig var under all kritik då man blev tvungen att ladda telefonen i vissa fall flera gånger om dagen. I 3:an finner vi istället ett härligt 2100 mAh batteri som håller mycket hög klass. När jag igår satte igång telefonen var den på 48%, 10 timmar senare efter en hel del pillande och testande hade jag lyckats ta mig ner till 6% batteri, satte den på laddning över natten och nu i skrivande stund har jag 98% batteri kvar. Telefonen kopplade jag ur vid kl 6 i morse och har även hunnit med att lyssna på lite musik på vägen till jobbet så 2% på snart 6 timmar är mer än bara godkänd batteriförbrukning enligt mig

Telefonen i sig känns rapp, responsiv och det är en skönt flyt i själva gränssnittet. Installation av appar tar knappt någon tid alls så dom 4 processorkärnorna gör sig påminda. Ska testa dessa lite mer vid ett bättre tillfälle så mer om detta senare.

Första Intrycken är iaf väldigt bra än så länge, jag väntar med spänning på vad mer för roligt jag kommer upptäcka och kunna vidarebefodra till er läsare om :)

Inlägg 2 S3

Första intryck väldig plastig men vid stArt ändrades min åsikt. den känns väldigt hal och kan tappas lätt. Enkelt att komma igång, lätthanterlig, bra grafik. Riktigt bra skärm snarare fantastisk. går att läsa nyheter utan att behöva förstora texten även de minsta bokstäverna går att läsa vilket känns jättebra. kvaliten på film och bilder knäcker, fin detaljskärpa. I början kändes skärmen väldigt klumpig jämfört med iphone, men så fort jag kom igång med mobilen och kom ut på internet så ändrades min åsikt. Väldigt snabb och smidig, nöjd med prestandan samt enkel att navigera. Menyn är ganska utförlig och man har många möjligheter och jag måste säga att jag älskar de här häftiga rörelsefunktionerna.

What's in the box

  • Samsung Galaxy S III
  • Batteri
  • Snabbstartsguide
  • In-ear-hörlurar med extra pluggar i olika storlekar
  • USB-laddare
  • Adapter för att plugga in USB-laddaren i eluttag

Inlägg 2

 

Nu har jag hunnit testa telefonen lite grann. Jag hämtade den i torsdags kväll. Uppstarten av telefonen gick bra. Smidigt att alla appar man tidigare laddat ner (haft en HTC Desire innan) enkelt fanns tillgängliga i Playbutiken så man slapp leta.

Av/på-knappens placering är redan ett irritationsmoment. Eftersom den är placerat på långsidan och dessutom nästan mittemot volymknappen kommer jag ofta åt den när jag ska ändra volym eller helt enkelt bara hålleri telefonen. Måste vänja mig att hålla på något annat sätt....

Jag är annars nöjd med batteritiden på telefonen trots att jag inte laddad batteriet så många gånger. Min erfarenhet är att det brukar behövas några laddningar innan kapaciteten blir optimal. Skärmens storlek är också en sak jag upplevt positivt. Nu kan jag titta på playprogram och läsa e-böcker utan problem.

Jag har även med min tidigare telefon haft problem om jag surfar på mobila nätverket mer än 5 minuter i sträck så har den startat om sig. Min teori är att den blivit för varm. När temperaturen på batteriet närmade sig över 37 grader slog det aldirg fel att den gjorde en omstart. Vid test av Samsung Galaxy III har jag upptäckt att även den blir varm vid surfande på mobil nätvärk men jag har varit uppe i 39 grader utan att den startade om sig. Temperaturangivelserna har varit enligt appen Battery Solo,

Synd att denna bloggsidan inte är anpassad att skriva i från telefonen. Det hade varit optimalt att på ett enkelt sätt kunna blogga från testtelefonen. Den svarta listen högst upp på sidan är bara tillgängligt i fullt utzoomat läge. Att ha tillgång till funktionerna på listen är en förutsättning för att kunna posta blogginlägg. Någon som har någon bra lösning på detta?
 

Inlägg 2 - Första dagen

Då har då skönheten kommit och jag har hunnit småtesta lite basfunktioner. Ladda ner lite appar, pillra med inställningar, försöka få den som jag själv vill ha den osv. Jag har hittat några små irritationsmoment som jag hoppas kunna hitta en lösning på. Återkommer om det.

Skärmen är såklart det första man ser (duh!) och den är helt fantastisk! Den slår inte min gamla iPhone 4 i pixeltäthet och visst, färgerna är ibland lite överdrivna (starta Netflixappen så försår du) och kontrasten i svarta partier är inte på topp, men överlag är den verkligen en fröjd att titta på. 

När man startar telefonen för första gången går man igenom en guide för att ställa in telefonen och skapa konton på diverse platformar. Detta hade, i mitt tycke, kunnat skötits lite snyggare. Det var många konton som skulle skapas om du inte har dem sedan tidigare (Google, Samsung, Dropbox o.s.v.). Jag jobbar inte med gränssnitt så jag vet inte HUR det hade kunnats gjort annorlunda, men det finns säkert något smart snille där ute som hade kunnat hitta en bra lösning. Förutom det lilla irritationsmomentet fungerade starten bra utan hiccups.

Telefonen är snabb såklart, som den borde vara med tanke på hårdvaran. Det finns dock ställen där telefonen laggar till och det inte flyter hundraprocentigt (t.ex om du är på en annan startskärm än mittenskärmen och trycken på hemknappen för att komma tillbaks dit), men det är antagligen mer Androids fel än Samsung. Överlag är den mycket snabb och härlig att jobba med.

Många av apparna jag laddat ner är bra mycket fulare än sin iPhonemotsvarighet, vilket är synd. Det drar ner telefonens annars så snygga gränssnitt. På tal om appar är det kul att kunna ladda hem appar som inte finns för iPhone (p.g.a. restriktioner från Apple) som t.ex µTorrent, VLC och så vidare. Kul!

Det var allt för mig den här gången. På återseende!